Klinik Candida lusitaniae Kökenlerinin Amfoterisin B'yeİn Vitro Duyarlılığı: Çok Merkezli Çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Amfoterisin B (AmB) invazif mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan poliyen grubu bir antifungaldir. Klinikte Candida lusitaniae ile oluşan mantar enfeksiyonlarının AmB tedavisine yanıt vermediği, in vitro duyarlılık testlerinde kökenlerin dirençli bulunduğu bildirilmiştir. AmB ile karşılaşma sonrasında minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerlerinin yükseldiği ile ilgili çalışmalar bulunduğu gibi, tersine kökenlerin bütünüyle AmB'ye duyarlı olduğunu bildiren çalışmalar da bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, C. lusitaniae kökenlerinin AmB duyarlılığının gösterilmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kapsamında dört ayrı merkezden tür düzeyinde tanımlanmış 60 C. lusitaniae kökeni toplanmıştır. Toplanan kökenlerin tür düzeyinde tanımlanmaları üç merkezde klasik mikolojik yöntemler ile yapılmıştır. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda tür tanımı MALDI-TOF cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda kökenlere in vitro duyarlılık testi uygulanmıştır. Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) mikrodilüsyon yöntemi ve E-test yöntemi ile MİK değerleri elde edilmiştir. Bulgular: Mikrodilüsyon yönteminden elde edilen MİK değerlerine göre MİK aralığı 0.125-2 ?g/ml, MİK50 değeri 0.5 ?g/ml, MİK90değeri 1 ?g/ml olarak hesaplanmıştır. E-test sonucunda elde edilen MİK değerlerine göre MİK aralığı 0.012-2 ?g/ml, MİK50 değeri 0.25 ?g/ml, MİK90 değeri 0.75 ?g/ml olarak hesaplanmıştır. Mikrodilüsyon yöntemi sonuçlarına göre 60 kökenden 8 tanesinden (%13), E-test sonuçlarına göre 6 tanesinden (% 10) >= 1 ?g/ml MİK değerleri elde edilmiştir. Mikrodilüsyon ile iki, E-test ile bir köken için MİK değeri 2 ?g/ml olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu in vitro çalışma, AmB'ye intrensek dirençli olduğu ileri sürülen C. lusitaniae kökenlerinin in vitro duyarlı olduğunu, bu nedenle C. lusitaniae enfeksiyonlarında AmB kullanımı seçeneğinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Sonuçlarımız in vivo modeller ile desteklendiğinde daha kesin yargılara varılabilecektir

Aim: Amphotericin B (AmB) is a wide spectrum antifungal drug which is used for the treatment of invasive fungal infections. Among the fungal pathogens, Candida lusitaniae has been reported to be resistant to AmB in-vitro. Therefore, AmB is not recommended for the treatment of C. lusitaniae infections. There are conflicting data on this subject in the literature. Some of the studies showed that minimal inhibitory concentration (MIC) values increased following exposure to AmB, while the others indicated that all C. lusitaniae were fully susceptible to AmB. The aim of the present study was to evaluate the AmB susceptibility of the C. lusitaniae strains.Materials and Methods: The study included 60 C. lusitaniae strains obtained from four different teaching hospitals in Turkey. The strains were identified at species level by using conventional methods in three of the centers and by MALDI-TOF method in one center. In vitro susceptibility testing was performed by E-test and Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) reference microdilution method. Results: AmB MIC range was found as 0.125-2 ?g/ml, MIC50 value was 0.5 ?g/ml, and MIC90 value was 1 ?g/ml by microdilution method. MIC range, MIC50, and MIC90 values were 0.012-2 ?g/ml, 0.25 ?g/ml, and 0.75 ?g/ml by E-test method, respectively. The number of isolates with MIC >=1 ?g/ml were 8 (13%), and 6 (10%), for microdilution and E-test methods, respectively. MIC value was 2 ?g/ml for two strains by microdilution method, and one strain by E-test method. Conclusion: Our results showed that C. lusitaniae strains which were considered as intrinsically resistant, were susceptible to AmB. Although, more definite conclusions achieved by in vivo studies are required, this study indicated that AmB could be a good choice for the treatment of infections caused by C. lusitaniae
In Vitro Susceptibility of Clinical Candida lusitaniae Isolates Against Amphotericin B: A Multicenter Study
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji