İmam Birgivi’ nin El-Emsiletü’l-Fadliyye şerhi (İnceleme ve edisyon kritik) - Erdoğan, Güsamettin (My University, 2002)
İmam Birgivî'nin el-Emsiletü'l-Fadliyye Şerhi'nin edisyon kritiğini yaptığımız bu çalışmamızın giriş bölümünde Birgivî'yi ve eserinin önemin daha iyi anlayabilmek için önce O' nun yaşadığı dönem hakkında kısaca bilgi verdik. Daha sonra yine giriş bölümünde tahkikini yaptığımız eserin Arap Dili'nin Sarf bölümüne ait bir kitap olması sebebiyle Sarf ilmi hakkında kısaca bilgi verdik. Tezin birinci bölümünde Birgivî'nin hayatı hakkında kısaca bilgi verdikten sonra ikinci bölümde müellifin Arap Dili'ne dair çalışmalarını kısaca tanıttık. Üçüncü bölümde ise edisyon kritiğini yaptığımız Şerhu'l- Emsileti'l-Fadliyye ve genel itibariyle el-Emsile kitabının tarihçesine yer verdik. Şerhu'l-Emsileti'l-Fadliyye'nin İmam Birgivî'ye nispetini, tahkikte takip ettiğimiz usulü, karşılaştırdığımız nüshaları ve onlar için belirlediğimiz rumuzları belirttikten sonra son bölümde tahkikli metinle birlikte karşılaştırdığımız nüshaların ilk ve son sayfalarını da metin olarak verdik. Bu eserin tahkikini yapmaktaki gayemiz İmam Birgivî'nin Arapça öğrenmeye ve öğretmeye verdiği önemi daha iyi anlamak ve göstermek ve Birgivî'nin kullandığı metotları tespit etmek ve bu eseri ilim dünyasının istifadesine sunabilmekti. Çünkü Birgivî'ye göre Arapça öğrenmek İslâmî ilimleri öğrenmeyi ve anlamayı kolaylaştıracaktı. İslâmi ilimleri öğrenmek ise İslâm dininin gereklerini daha güzel yerine getirmeyi sağlayacaktı. Bu gerekleri yerine getirenler hem dünya hem de ahiret mutluluğuna daha rahat erişebileceklerdi. Birgivî bu eserini el-Emsile'nin ellerde bozulmasını ve değiştirilmesini önlemek maksadıyla, başta oğlu Fazlullah Efendinin ve Türk çocuklarının küçük yaşta Arapça öğrenmesini kolaylaştırmak ve sevdirmek için kaleme almıştır. Bunun için de eserinde Türkçe örneklere yer vermiştir. Bu eserin tahkikinde bana yol gösteren ve çalışmalarımda beni destekleyen Arapça'yı sevmemde ve öğrenmemde bana ışık tutan tez danışmanım ve Arapça Hocam Prof. Dr. Ahmet Turan ARSLAN' a şükranlarımı arz ediyorum.
Keywords: Arap Dili; Arapça; Dil; Islam