Polis meslek etiği ve halkla ilişkiler uygulamaları - Baştak, Melih Bahattin (My University, 2004)
POLİS MESLEK ETİĞİ VE HALKLA İLŞKİLER UYGULAMALARI (TEZ SAVUNMASI) İyi- kötü, ahlaklı-ahlaksız, erdem ve erdemsizlik gibi değerler ile uğraşan felsefenin disiplin alanlarından biri olarak ya da, en temel anlamda ahlak felsefesi olarak tanımlanan etik, yönetim ile ilişkilendirildiğinde daha önemli ve duyarlı bir biçime dönüşmektedir. Özellikle kamu yönetim ve kamu hizmetlerinde, yönetim erkini elinde tutan yöneticiler tarafından, kamu yararının ve hizmetlerinin yurttaşa eşit ve adaletli paylaştırılması, yerine getirilen hizmetlerde yurttaşa güven ve huzur verilmesi, yönetim sürecinde yer alan etik ilkelerin başında gelmektedir. Polislik uygulamalarında güç de kullanılır, yurttaşa hizmette sunulur. Fakat esas olan, polisliğin temel felsefesinin hangi olgu üzerine yapılandırıldığıdır. Gücün mü? Hizmetin mi? Polislik uygulamalarında güç kullanılırken bile hizmet sunma amacıyla bir araç olarak kamu adına güç kullanılmaktadır. Gücün ne zaman ne şekilde hangi ölçüde ve hangi dozda kullanılması gerektiği kanun da açıkça ortaya konulmuştur. Yani polislik uygulamalarında polis, gücünü yurttaşa hizmet sunma esnasında bir araç olarak kullanmaktadır. Polisliğin temeli yurttaşa güvenlik hizmeti sunma üzerine yapılandırılmıştır. Polis etiğinin işlevselliğini sağlayabilmesi için öncelikle, hizmet öncesi eğitimlerde, güvenlik personeline polislik 'hizmet' olarak tanımlanarak, personele yurttaşa güvenlik hizmeti sunma bakışı kazandırılmalıdır. Bu bakış hizmet içi eğitimlerle de desteklenerek güvenlik personeline verilen hizmet içi eğitimlerde, polisin silahlı bir kuvvet olma özelliğinden öte, sorun çözücü, uzlaştırıcı ve barıştırıcı rolünün üstünde durulmalıdır. POLICE OCCUPATION ETHICS AND PUBLIC RELATIONS APPLICATIONS (EXTRACT) Ethics is defined discipline area of Philosophy which is interested in terms like good-bed, decent-dissolute. On the other hand it is defined moral philosophy. When it is being attached by management, ethics turns more important and more sensetive form. Especially in the public management and public services, by the admistrators who have management power, sharig services equal and equitable, giving confidence and peace of mind to citizens come at the begining of ethics's princibles in management process. Police use forces and present service to citizens. But the basic thing, philosophy of policemanship is being constructed on which fact. Power? Or Service? In police applications when personnel have to use force the purpose is presenting services to citizens in the name of the public. At this time using force is a toll. It is clear in law when and which measurement the force will be used. Basis of policemanship is being consturucted on presentation security service. For the Police Ethics functionalty, first of all in vocational education, policemanship must be defined serve to the security personel condidates and personel must earn regard of security service presentation. This regard is being supported in service training, besides educators must call people attention to polices conciliatory, problem solvent and peacable role.
Keywords: Kamu güvenliği programları; Polis hizmetleri; Polis_Halkla İlişkiler