Work and non-work life balance, and its relation to organizational commitment and career satisfaction - Vatansever, Çiğdem (My University, 2008)
İşin ve iş dışındaki yaşamın birbiriyle ilişkisi araştırmacıların son yıllarda gittikçe artan bir oranda ilgisini çekmektedir. İş ve iş dışı yaşam dengesi, bireyin iş ve iş dışında kalan yaşamı arasında bir denge olduğunu öznel olarak algılaması, karşılığında bir ücret kazanılan “iş” ile hayatın iş dışında kalan kısmının bütünleştiğini düşünmesidir. Araştırmamızda; iş, aile ve bireysel yaşam alanlarının herbirinin yaşam alanları dengesini nasıl etkilediği ve dengenin yaşam alanlarından gelen talepler ile örgüte bağlılık ve kariyer tatmini arasındaki ilişkideki rolü incelendi.İş ve iş dışı yaşam alanları arasındaki denge iki ayrı boyutta ölçüldü: Genel denge algısı ve yaşam alanları müdahalesi. İş ve iş dışı yaşamın birbirine olan müdahalesi ve bireyin genel denge algısının; bağımlı değişkenler olan örgüte bağlılık ve kariyer tatminiyle arasındaki ilişkiyi açıklayıcılığına bakıldı. Örgüte bağlılık, çalışanla çalıştığı kurum arasındaki psikolojik bağdır ve üç boyutta incelenmektedir: a) İçten bağlılık, b) çıkar bağlılığı ve c) minnet bağlılığı. Kariyer tatmini ise, kişinin kariyerinde belirlediği hedeflere ulaşma düzeyinden duyduğu memnuniyet olarak tanımlanmaktadır. Araştırma verileri, uluslararası taşımacılık sektöründe çalışan 303 kişiden elde edildi. Elde edilen bulgulara göre, aile ve iş yaşamından gelen talepler müdahaleyi artırmaktadır. Diğer yandan iş ve iş dışı yaşam dengesinin (genel denge algısı ve kariyer tatmini) yaşam alanlarından gelen talepler ile örgüte bağlılık ve kariyer tatmini arasındaki ilişkide bir ara değişken rolü bulunmamaktadır. Genel denge algısı kariyer tatminini artırırken, yaşam alanlarının birbirine müdahalesi hem kariyer tatminini hem de örgüte bağlılığı olumsuz etkilemektedir. Bu sonuçlar, iş ve iş dışı yaşam dengesinin sağlanmasının bireyler kadar kurumlar için önemini vurgulamaktadır.

The relation between work and non-work life get attention from the researchers in the last years. Work and non-work life balance is individuals’ subjective perception, individuals’ thinking that work for which they get paid and “the rest of life” outside work become integrated. The life domains are defined as: work, family and individual. Our research focused on the relation between life domains and organizational satisfaction and career commitment, and the role of the balance in this relation. In the study, the balance between work and non-work life is measured in two dimensions: General perception of balance and life domains intervention. The relation of work and non-work life balance on organizational behaviors- organizational commitment and career satisfaction was investigated. Organizational commitment is the psychological bound and it has three dimensions: affective commitment, b) continuance commitment c) normative commitment. Career satisfaction is defined as the satisfaction level of the person to reach his career objectives. The research data was collected from 303 employees from international road transportation sector. It was found that, work and family life demands increase the life domains intervention. On the other hand, work and non-work life balance does not mediate the relation between life domains, and organizational commitment and career satisfaction. While the general perception of balance increases career satisfaction, the life domains intervention influences negatively both organizational commitment and career satisfaction. These results emphasize the importance of work and non-work life balance for individuals and corporations.
Keywords: İş Dışı Yaşam; İş Hayatı; Kariyer Tatmini; Örgüte Bağlılık; Örgütsel Davranış