L’enseignment de la comprehension orale en classe de fle - Yıldırım, Aslı Hülya Öve (My University, 2009)
Yüksek lisans tezimizde, tez hocam Prof. Dr. Hüseyin Gümüş ve ben, fransızca sınıflarında sözlü anlama etkinliğinin öğretilmesi konusuna değindik. Bütün dikkatimizi özellikle öğrencilerin sözlü anlama kapasitelerinin geliştirilmesi ve bu etkinliğin öğretimi süresince karşılaştıkları problemler üzerine yoğunlaştırdık. Bu amaçla, geleneksel dil öğretim yöntemlerinden günümüze kadar olan ki süreçte, sözlü anlama etkinliğinin öğretilmesi ile ilgili yöntemlerin tarihçelerine değindik. Bu bağlamda, özellikle sözlü anlama etkinliğinin edinimi için geliştirilen farklı yaklaşımları inceledik. Aynı zamanda, bu süreçte yabancı dil öğrencisi ve öğretmeninin oynamış oldukları rolü vurguladık. Bu açıdan bakıldığında, yabancı dil öğretmenlerinin profillerinin ve almış oldukları pedagojik formasyon eğitimlerinin önemli bir yer teşkil ettiğini gözlemledik. Bu yönüyle, fransızca öğretmeni olarak bizzat, yabancı dil sınıflarında yaşadığımız deneyimlerimizden hareketle, öğrencinin işini ve öğretmenin tekniğini geliştirmeyi kolaylaştırıcı alternatif öğrenme stratejileri geliştirmeye çalıştık. Böylelikle, öğrencinin performansını ölçme ve değerlendirmenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu sayede, bir taraftan, öğrencinin kendi kişisel edinimleri hakkında bir fikre sahip olacağını, diğer taraftan, öğretmenin de kendi yöntemini iyileştirmek için, yöntemini gözden geçirme imkanı bulacağını düşündük. Konuyla ilgili, hazırlık sınıfları ve Fransızca Kamu Yönetimi 1.sınıf öğrencileriyle yapmış olduğumuz anket, fransızcada sözlü anlama etkinliğinin daha kaliteli olmasına yardımcı olan alternatif, etkili, faydalı, gerçekleşebilir, uygulanabilir, ve somut önerilerde bulunmamız için bir kanıya varmamıza yardımcı oldu. Yabancı dil öğretimi, sözlü anlama, yabancı dil öğrencisi ve öğretmeni, öğrenme stratejileri.

Dans le cadre de notre mémoire, mon directeur de recherche, Prof.Dr.Hüseyin Gümüş et moi, avons décidé de travailler sur l’enseignement de la compréhension orale en classe de FLE. Toute notre attention porte généralement sur le dévéloppement de la capacité de compréhension orale des étudiants et des problèmes auxquels ils font face lors du processus de l’acquisition de cette compétence. Pour ce faire, nous l’avons étudiée dans l’histoire des méthodologies, en partant de l’enseignement traditionnel des langues jusqu’à l’heure actuelle. Nous avons insisté particulièrement sur les différentes approches adoptées pour l’enseignement de la compréhension orale. Nous avons étudié également quelques modèles sur la compréhension orale en mettant l’accent sur le rôle de l’apprenant et de l’enseignant. De ce point de vue, signalons que, les profils et les formations pédagogique de l’enseignant tiennent une place importante pour développer cette compétence chez l’apprenant de langues étrangères. Dans cette perspective, en partant de notre propre expérience, en tant que professeur de FLE, nous avons proposé quelques stratégies d’apprentissage comme alternatives, facilitant la tâche de l’apprenant et la méthodologie de l’enseignant. C’est ainsi que l’évaluation des performances des acquis de l’apprenant deviennent importants: d’une part, l’apprenant aura une idée sur ses acquis personnels, d’autre part, l’enseignant aussi pourra réorganiser son programme d’enseignement. L’enquête que nous avons effectué au près des étudiants de classe préparatoire et de première année de la faculté des sciences politiques de l’université de Marmara, nous a donné une idée générale grâce à la quelle nous avons pu proposer des stratégies efficaces, alternatives, utiles, applicables, réalisables et concrêtes, qui peuvent aider à améliorer la qualité de l’enseignement de la compréhension orale en FLE. Mots-clés : Didactique du FLE, compréhension orale, apprenant, enseignant, stratégies d’apprentissage.
Keywords: Eğitim_Öğretim ve Öğretim; Öğrenim_Eğitim; Yabancı Dil Eğitimi_Fransızca; Yabancı Dil_Öğrenim ve Öğretim