Türkiye’de yabancı sermayeli bankalar ve HSBC örneği - Konukçu, Metin (My University, 2008)
Yabancı sermayeli bankalar, tarihte, ekonomi ve finansman alanında etki eden en temel unsurlardan biri olmuştur. Tarihte, öncü devletlerin himayesinde büyüyen ve gelişen bu bankalar, ekonomik açıdan öncü devletlerin gerisinde kalan ülkelerde uygun koşullar bulmuş ve bu koşullarda büyümeye devam etmişlerdir. Günümüzde de yabancı sermayeli bankaların etkinliği artarak devam etmektedir. Yabancı sermayeli bu bankalar, geniş coğrafyalarda hizmet ağı oluşturmuşlardır. Bu oluşum, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru gerçekleşmektedir. Gelişmiş ekonomilerden gelişmekte olan ülke ekonomilere doğru gerçekleşen bu akımın en temel gayesini yeni pazar arayışlarında aramak gerekmektedir. Türk bankacılık sisteminde, yabancı sermayeli bankaların ağırlığı özellikle 2000’li yıllardan sonra artmaktadır. Ortaklık ya da satın alma yoluyla gelen yabancı sermayenin bankacılık sektöründeki payı, 2007 yılında yüzde 40’a varmıştır. Bu yüzdenin, ileriki yıllarda yüzde 50 seviyesine ulaşması beklenmektedir. HSBC ise, dünyanın büyük bir çoğunluğunda faaliyet gösteren bir bankadır. Dünyadaki sayılı finansal kurumlar içerisinde yer alan HSBC, Türkiye’de 2001 yılında Demirbank’ı satın alarak, daha geniş bir sektör payı elde etmiştir. 2000’lerde yaşanan yabancı sermayeli banka girişlerine kadar yabancı sermayeli bankalar grubunda “tek büyük” konumunda olan HSBC, bu girişlerin ardından “tek büyük” konumunu yitirmiştir. Bununla beraber, HSBC’nin Türk bankacılık sektöründe yer alan en etkin yabancı bankalardan biri olduğu söylenebilir.

Foreign owned banks are one of the most important issues at history and still present. In history, this banks which increased supported with primary countries, found out suitable conditions to grew up; and they hugely increased with this conditions. In present, foreign owned banks’ efficency is continuing with increase. Foreign owned banks were connected a huge networks at wide areas. This connection is driven through out developed countries to developing countries. Foreign banks movement’s basic aim is looking for new markets for more profitable banking. In Turkish banking system, foreign owned banks efficency had started to increase in the middle of 2000s. Foreign capital entry with ith partnership or purchasing a local bank is upgraded foreign banks share to 40 per cent at 2007. The expactions of this share in the future to 50 per cent. HSBC is a big financial establishment which is wide in whole world. HSBC, purchased Demirbank in 2001 in Turkey and then, HSBC’s market share of Turkey banking system were much extended. HSBC was the biggest foreign bank of Turkey till the middle of 2000s. At the begining of new foreign owned bank entries in Turkish banking system, HSBC has lost its position on foreign banks. But still, HSBC is one of the most efficent bank of Turkish banking sytem.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Yabancı Sermaye_Bankalar ve Bankacılık; Yabancı Sermaye_Türkiye