Küresel algı yönetimi ve medya aracılığı ile inşası : genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika projesi - Kadıoğlu, Burçak (My University, 2025)
Küresel algı yönetimi, uluslararası aktörlerin kamuoyu oluşturma, yönlendirme ve stratejik hedeflere ulaşma amacıyla iletişim araçlarını kullanarak bilgi akışını kontrol etme sürecidir. Bireylerin ve toplumların düşünce yapıları, tutumları ve davranışları üzerinde derin etkiler yaratması küresel algı yönetiminin önemini göstermektedir. Bu durum, küresel politikalardan ekonomik ilişkilere ve siyasi istikrara kadar geniş bir yelpazede çeşitli etkiler ortaya çıkarmaktadır. Araştırmada, Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi (GOKAP)’nin uluslararası medya organlarında nasıl yansıtıldığı incelenmiştir. ABD’nin küresel politikalarından birisi olan bu proje, demokrasi, özgürlük ve insan hakları gibi evrensel değerlerle ilişkilendirilmesinin yanı sıra ABD merkezli gazeteler tarafından pek çok algı yönetimi stratejisi kullanılarak kamuya sunulmaktadır. Bu kurgulanmış haber üretim biçimi medyanın sorgulanmasına neden olmaktadır. Araştırma, bu sorgulamayı merkeze alarak uluslararası aboneliği ve okunma oranı en fazla olan 5 gazetenin başlıklarında uygulanan stratejileri nicel ve nitel araştırma yöntemiyle ortaya koymaktadır. Araştırmanın sonucunda, uluslararası medyanın, küresel algı yönetiminde hem bir araç hem de stratejik bir aktör olarak nasıl konumlandığı gösterilmektedir.

Global perception management is the process by which international actors control the flow of information through the use of communication tools in order to form and steer public opinion and achieve strategic goals. Global perception management has a profound impact on the mindsets, attitudes and behaviors of individuals and societies. This has a wide range of effects, from global politics to economic relations and political stability. This study examines how the Broader Middle East And North Africa Initiative (MENA) is portrayed in international media outlets. This project, which is one of the global policies of the US, is associated with universal values such as democracy, freedom and human rights, and is presented to the public by US-based newspapers using many perception management strategies. This fictionalized way of news production causes the media to be questioned. This study focuses on this questioning and reveals the strategies applied in the headlines of 5 newspapers with the highest international subscription and readership rates through quantitative and qualitative research methods. The results of the research show how the international media is positioned as both a tool and a strategic actor in global perception management.
Construction of global perception management through the media : broader Middle East and North Africa initiative
Keywords: Algı yönetimi; Amerika Birleşik Devletleri; global media; GOKAP; haber başlıkları; Kamuoyu; Kitle iletişim araçları ve kamuoyu; küresel medya; Mass media and public opinion; MENA; news headlines; Perception management; Propaganda; Public opinion; United States