Siyasal ikna sürecinde sözsüz iletişimin önemi: jest, mimik ve beden duruşu - Mehdızade, Rashad (My University, 2017)
Uzun bir tarihi süreçten geçerek günümüze kadar gelen ikna, birey ya da grupların tutum ve davranışlarını değiştirmek amacıyla yapılmakta, ikna etmenin yolu ise iletişimden geçmektedir. Bu sebeptendir ki, ikna süreci boyunca birbirinden farklı iletişim teknikleri ve çeşitli iletişim kanalları kullanılmaktadır. İkna zamanı sözel iletişimin yanı sıra sözel olmayan iletişim unsurlarından da yararlanılmaktadır. Siyasal ikna sürecinde siyasiler seçmenden olumlu geridönüşler alabilmek, onların tutum ve davranışlarını kendi lehlerine çevirebilmek için belirli jest, mimik ve beden duruşu sergilemektedir. Sergilenen bu hareketler seçmenler tarafından da bazen olumlu, bazen ise olumsuz değerlendirilebilmektedir.Çalışmada, siyasi birey ve partilerin siyasal ikna sürecinde kullandıkları jest, mimik ve beden duruşunun seçmenler tarafından algılanış biçimleri araştırılmıştır. Çalışmada seçmenlerin siyasal ikna sürecinde kullanılan jest, mimik ve beden duruşunu algılayarak, onların cinsiyet, eğitim düzeyi ve yaş esnekliği gibi demografik değişkenler bakımından farklılık gösterip göstermediğini öğrenmek hedeflenmektedir.Araştırma zamanı nicel araştırma yöntemi esas alınarak anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın evreni toplumsal katman ölçeği kullanılarak üniversite öğrencileri olarak belirlenmiş, örneklem ise coğrafi alan ve zaman ölçeği kullanılarak seçme hakkı bulunan TC uyruklu üniversite öğrencileri ile sınırlandırılmıştır. 271 kişi arasında yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler SPSS programının 21. sürümü kullanılarak incelenmiş ve analiz edilmiştir.

Convincing which passed a long historical process through the day is made for changing the attitudes and behaviors of individual or groups. The convince is based on communication. Therefore during the persuasion process, different communication techniques and various communication channels are used. In addition to verbal communication, non-verbal communication elements are also utilized. In the process of political persuasion, politicians show specific gesture, facial expression and body posture for turning their attitudes and behaviors to themselves in order to be able to get positive feedbacks from voters. These behaviors can sometimes be evaluated positively and occasionally negative by the electors.In the study, it was investigated the perception of gesture, facial expression and body posture of political individual and parties in the process of political persuasion by voters. It is aimed to understand whether the voters perceive gesture, facial expression and body posture used in the political persuasion process and whether they differ with regard to demographic variables such as gender, education and age flexibility.In the study, the questionnaire was implemented on the basis of the quantitative research method. The coverage (or universe) of the research was determined as university students using the social layer scale and the sample was limited to elected university students who are Turkish citizens using the geographical area and time scale. The data from a survey study of 271 people were analyzed using the 21st version of the SPSS program.
Keywords: Beden Duruşu Persuasion; Body Posture; Communication; Facial Expressions; Gesture; İkna; İletişim; İletişim, Siyasal bilimlerde; Jest; Mimik; Non-verbal Communication; Political Persuasion; Psikolojik yönler; Siyasal İkna; Sosyal yönler; Sözsüz İletişim