Pervane Beg Nazire mecmuası (1a-29b) Transkripsiyonlu, edisyon kritikli metin - Sevinç, İbrahim (My University, 2001)
PERVANE BEG NAZİRE MECMUASI (1a-29b) Pervane b. Abdullah Beğ'in 1560'da tertip ettiği, 627 varaktan müteşekkil 625 şairin 7360 şiiri bulunan, yegane nüshası Topkapı Sarayı Bağdat Köşkü Kütüphanesi'nde B.406 numarayla kayıtlı olan ve Kanuni Sultan Süleyman'a takdim edilen bu eser edebiyatımızın en önemli nazire mecmualarındandır. Tezde 1a-29b arasındaki varakların transkripsiyonlu metni hazırlanmıştır. Ele alınan varaklarda 21 tanzir edilen gazel, nazire aralarına serpiştirilmiş 22 gazel ve 315 nazire mevcuttur. İndeksle berabar gazeller ve nazireler listesi de verilmiş olup karşılaştırma yapılan divanlarla faydalanılan kaynak eserlerin bibliyografyası da verilmiştir. Ele alınan metnin içindeki gazeller ve nazireci şairler arasında şehzade ve sultanlar da bulunmaktadır.Sultanlar içinde Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Selim II bulunmaktadır.Şehzadeler içinde Cem Sultan vardır. 16. asrın dil hususiyetlerini görmek bakımından farklı bir önem arz eden eserde Eski Anadolu Türkçesi kullanılmıştır. Nesih yazı ile yazılmış olan bu eserde tanzir edilen gazelin şairi hakkında bilgiler de bulunmak mümkündür. Basılı divanlarla yapılan karşılaştırmalarda vezin ve anlam olarak doğru olanı metne alındı, farklılıklar dipnotlarda belirtildi. Metinde geçen kimi şairlerin mürettep divanları olmakla beraber kimilerinin herhengi bir divanları ya da divançeleri bulunmamaktadır. Bu tezde nazire yazan ya da şiiri tanzir edilen 150 şairin adı geçmekte ve şiiri bulunmaktadır.

MECMU'A OF NAZIRES OF PERVANE B. ABDULLAH BEG(1a-29b) Pervane b. Abdullah Beg's Mecmu'a of Nazires which was arranged in 1560 as 627 sheets presented to Süleyman I is one at the most important macmu'as. It contains 7360 poems of 625 poets. It's recorded with number 406 in Topkapı Palace Museum Library's Baghdad Catalogue. In this thesis the ghazels between page 1a-29b of the book mentoned above are transcribed. In these pages there are 315 ghazels which were written as a response to 21ghazels of other poets. The index, the list of nazires, the list of ghazels and the bibliographia contains the source works and divans are prepared. There are sultans and shehzade (prince) amoung poets. They are Süleyman I, Selim II and Cem Sultan. In this book the features of language of 16th century and. It's also important. In this book which was written whit nesih short information about poets are found. The gazels are compared with the ghazels in the published divans. The true one of the same ghazels in meter and meaning are taken into text. The differences are determined in footnotes. The ghazels, verses or lines which are not found in the Mecmu'a but in the published divans are added to the ghazels and determined in footnotes. Some of divans of the poets which were in the mecmu'a are present, but some are not. In this thesis has nearly 200 pages. There are 150 poets which wrote ghazels or nazires.
Keywords: Edebiyat; Osmanlıca edebiyat; Osmanlıca şiir (Divan şiiri); Türk Edebiyatı Eski-kaynaklar