Tarihsel çizgi romanların Türkiye Cumhuriyeti inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinde kullanımı - Poyraz, Mücahit (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, 8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde gerçekleştirilen tarihsel çizgi romanlar temelli öğretim uygulamasının akademik başarıya ve derse yönelik tutuma etkisini ortaya koymaktır. Araştırmada, amaca uygun olarak nicel ağırlıklı karma gömülü deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ön test – son test gruplu yarı deneysel desen tercih edilmiş, nitel boyutunda ise gözlem ve görüşmelerden elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim- öğretim yılı güz ve bahar döneminde Ankara’da bulunan bir ortaokulda, sekizinci sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Uygulama süreci, haftada iki ders saati olmak üzere toplam 16 hafta sürmüştür. Uygulama boyunca deney grubunda 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi tarihsel çizgi romanlar temelli işlenirken kontrol grubunda dersin işlenişinde tarihsel çizgi romanlar kullanılmamıştır. Araştırmada akademik başarı testi, kalıcılık testi ve tutum ölçeği kullanılarak elde edilen nicel veriler, bağımlı örneklem t - test, bağımsız örneklem t - test, wilcoxon işaretli sıralar test kullanılarak analiz edilmiştir. Görüşmelerden ve araştırmacı tarafından tutulan günlüklerden elde edilen nitel verilerin analizi ise içerik analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen verilerin analiz edilmesiyle, 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde gerçekleştirilen öğretim uygulamasının öğrencilerin akademik başarısını istatistiki olarak anlamlı olacak biçimde artırdığı, öğrencilerin derse karşı tutumunu olumlu etkilediği genel sonucuna ulaşılmıştır. Bu çerçevede tarihsel çizgi romanların 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğrenme öğretme süreçlerinde etkili bir materyal olarak kullanılabileceği görülmüştür.

The aim of this study is to investigate the effects of historical comic-based instructional practices on academic achievement and attitudes towards the course in the 8th grade Turkish Republic Revolution History and Kemalism course. To achieve this aim, a quantitatively dominant embedded mixed-methods experimental design was employed. In the quantitative dimension of the study, a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was utilized, while in the qualitative dimension, data were gathered through observations and interviews. The study was conducted with eighth-grade students at a middle school in Ankara during the 2021-2022 academic year, encompassing both the fall and spring semesters. The implementation process lasted for 16 weeks, with two class hours per week. Throughout the study, the experimental group received instruction in the eighth-grade course “History of the Turkish Revolution and Atatürkism” using a history-themed comic book-based approach, whereas historical comic books were not utilized in the control group. Quantitative data were collected through an academic achievement test, a retention test, and an attitude scale. These data were analyzed using dependent samples t-test, independent samples t-test, and the Wilcoxon signed-rank test. qualitative data, obtained from interviews and the researcher’s field notes, were analyzed using the content analysis method. The analysis of the data revealed that the instructional practices conducted in the 8th grade Turkish Republic Revolution History and Kemalism course significantly improved students' academic achievement and positively influenced their attitudes towards the course. In this context, it was concluded that historical comics can be effectively used as a material in the teaching and learning processes of the Turkish Republic Revolution History and Kemalism course.
Use of historial comic books in republic of Turkey the history of revolution and Kemalism lesson
Keywords: academic achievement; akademik başarı; attitude; History; history teaching; Öğrenim ve öğretim (Orta); Study and teaching (Secondary); Tarih; tarih öğretimi; tarihsel çizgi roman; Turkey; tutum historical comics; Türkiye