Maternal obezitenin doğum ve doğum sonu dönemde kadın sağlığına etkileri - Sadıkhacıoğlu, Firdevs (My University, 2019)
1. TÜRKÇE ÖZETMaternal Obezitenin Doğum ve Doğum Sonu Dönemde Kadın Sağlığına EtkileriÖğrencinin Adı: Firdevs SADIKHACIOĞLUDanışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Özlem CAN GÜRKANAnabilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıAmaç: Maternal obezitenin doğum ve doğum sonu sürece etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eylül 2016- Nisan 2017 tarihleri arasında tanımlayıcı ve prospektif olarak yapıldı. Çalışmaya örnekleme alınma kriterlerine uyan toplam 280 katılımcı dâhil edildi. Veriler Anket Formu ve Doğum Sonu Fonksiyonel Durum Envanteri ile elde edildi.Bulgular: Çalışmamızdaki 280 katılımcının %60.4 (n=169) obez, %39.6 (n=111)’sının obez olmadığı belirlendi. Obez olan ve olmayan grupların yaş ortalaması ve eğitim durumlarının benzer olmadığı belirlendi (p<0.05). Katılımcıların gebelik, doğum ve doğum sonunda sağlık sorunu yaşama durumları, obez gebelerde daha yüksek ve istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulundu (p<0.01). Gebelikte alınan kilo, doğum sayısı, erken membran rüptürü, travayda oksitosin kullanımı, aktif faz süresi, postpartumkanama ve üriner sistem enfeksiyonu, ek gıdaya başlama, obez gebelerin bebeklerinin 6.hafta kilosu daha yüksek bulunurken postpartum kilo verme amaçlı sıvı tüketiminde artış obez olmayan gebelerde daha fazla bulundu (p<0.05). Obez gebelerin doğum sonu fonksiyonel durum öz bakım aktiviteleri obez olmayan gebelere göre daha yüksek (p<0.05), ev içi aktiviteleri daha düşük (p<0.05) olarak belirlendi. Sonuçlar: Bulgular doğrultusunda maternal obezite sıklığının ve maternal obeziteye bağlı yaşanan sorunların fazla olduğu belirlendi. Elde ettiğimiz bulgular, maternal obezitesi olan gebelerin gebelik, doğum ve doğum sonrası süreçte yakından izlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

2. ABSTRACTEffects of Maternal Obesity on Women’s Health in Labor and Postpartum Period Students Name: Firdevs SADIKHACIOĞLUSupervisor: Dr. Öğr. Üyesi Özlem CAN GÜRKANDepartment: Gynecologyand Obstetrics Nursery Department Aim: Analising effects of maternal obesity on women’s health in labor and postpartum period.Material and Methods: The descriptive and prospective study was carried out in September 2016 and April 2017 at Marmara University Pendik Training and Research Hospital. The study included 280 participants which were selected according to research criterias. Data were derived from questionnaire form and postpartum functional status inventory.Findings: 280 participants were evaluated as 60.4% (n=169) obese, 39.6% (n=111) non-obese. Also it was observed that obese and non-obese groups had different average of age and educational statuses (p<0.05). Obese women during pregnancy,labor and postpartum period had more health problem than non-obese group and there was considered as a statistically significant (p<0.01). Pregnancy weight gain, gravida, premature rupture of membranes, oxytocin use in labor, active phase duration, postpartum hemorrhage and urinary tract infection, additional food start, infant 6 weeks weight and postpartum weight loss applications were more in obese than non-obese. It‘s statistically significant (p<0.05). Postpartum functional status and self-care activities of obese women were found higher (p <0.05) and household activities were lower (p <0.05). Results: The prevalence and the problems of maternal obesity where higher in obese women. Our findings suggest that pregnant women with maternal obesity should be closely monitored during pregnancy, delivery and postpartum period.
Keywords: Doğum; Doğum Eylemi; Doğum Sonu Obesity; Gebelik; Kadın sağlığı; Labor; Labor, Obstetric; Maternal Obesity; Maternal Obezite; Obesity; Obezite; Postpartum; Pregnancy; Şişmanlık; Women’s health