Organize piyasalardaki türev araçların işlem hacimlerinin sigorta sektörünün gelişimine etkisi - Gülsu, Serhat (My University, 2019)
Ülkemizde ekonomik yapı ile birlikte büyümekte olan sigorta sektörü, son yıllardaenflasyonun üzerinde büyüme gerçekleştirmektedir. Ancak söz konusu bu büyümepenetrasyon oranı ve ortalama kişi başı prim üretimi bakımından Avrupa ülkelerininyaklaşık 12 katı gerisindedir. Bu sebeple büyüme potansiyelinin yüksek olduğuyadsınamaz bir gerçektir. Sigorta sektörü açısından dengeli, sürdürülebilir ve karlı birbüyümenin varlığından söz edebilmek için finans sektörü ile birlikte büyümesinin elealınması gerektiği önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır.Çalışmada 2005-2017 yılları arasında çeyrek dönemler halinde organize piyasalarda yeralan türev araçların açık pozisyonu ile birlikte sigorta sektörü prim üretimleriincelenmiştir. Söz konusu incelemeler için istatiksel analizlerde kullanılan SPSSprogramı kullanılmış ve genel olarak korelasyon ile basit doğrusal regresyon modellerioluşturularak aralarındaki ilişkiler ele alınmıştır.Bu çalışmada Türk sigorta sektörünün gelişimi için öneriler çalışılmıştır. Tek taraflıolarak sigorta sektörünün gelişimine odaklanmanın sürdürülebilirlik ve kontrol açısındanriskli olduğunun ortaya konulması hedeflenmiştir.

The insurance sector, which has been growing along with the economic structure in ourcountry, has achieved growth above inflation in recent years. However, this growth isabout 12 times lower than in European countries in terms of penetration rate and averageper capita premium production. Therefore, it is an undeniable fact that the growthpotential is high.In order to state that there is a balanced, sustainable and profitablegrowth, considering the growth of insurance sector in Turkey with the financial structureappeared as an important criterion.Open position of derivative instruments in organized markets and premium productionbetween the years of 2015 and 2017 has been studied. SPSS programme has been usedfor the study. In general, correlation and basic linear regression models has been formedand the relations between them has been studied.In this study, suggestions has been made for the development of Turkish insurance sector.It is aimed to show that focusing on only the development of the insurance sector is riskyin terms of sustainability and control.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Capital market; Derivative Instruments; Future; Insurance; Opsiyon Organized Markets; Opt; Organize Piyasalar; Sermaye piyasası; Sigorta; Türev Araçlar