Öğrenci hemşirelerin şiddet görme durumlarının atılganlık ile ilişkisi - Dikici, Hasret (My University, 2018)
Öğrenci hemşirelerin şiddet görme durumlarının atılganlık ile ilişkisiÖğrencinin Adı: Hasret DİKİCİDanışmanı: Doç. Dr. Hasibe KADIOĞLUAnabilim Dalı: Hemşirelik (Halk Sağlığı Hemşireliği)ÖZETAmaç: Bu araştırma öğrenci hemşirelerin şiddete maruz kalmaları ile atılganlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma 2017- 2018 güz döneminde İstanbul’ da bir devlet üniversitesinin hemşirelik bölümünde çalışmaya katılmayı kabul eden 2.,3.,4.sınıf hemşirelik öğrencileri ile yapılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilen sosyo-demografik anket formu ve Edilgenlik, Girişkenlik, Saldırganlık Ölçeği ile toplanmıştır.Çalışma için bir üniversitenin etik kurulundan onay alındı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 21.0 paket kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, Mann- Whitney U testi, ki- kare testi, bağımsız gruplarda t testi ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Yanılma düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Öğrencilerin % 40,3’ü klinik uygulama sırasında şiddete maruz kaldıklarını bildirmişlerdir. En çok maruz kalınan şiddet türleri ise psikolojik (% 21,9), ve sözel (% 19,7) şiddettir. Öğrenciler şiddete en çok hemşireler (% 17,1) tarafından maruz kalmaktadırlar. Kadın öğrenciler (% 42,9) erkek öğrencilerden (% 18,4) daha fazla şiddete maruz kalmıştır (p<.01). Öğrencilerin son staj döneminde karşılaştıkları şiddet sıklığı ile edilgenlik, girişkenlik ve saldırganlık puanları arasında istatistiksel olarak ilişki bulunmamıştır (p>.05). Sonuçlar: Öğrencilerin yarıya yakını klinik uygulama sırasında şiddete maruz kalmaktalar ve bunun atılganlık, girişkenlik ve saldırganlıkla bir ilişkisi bulunmamıştır. İlerideki çalışmalarda şiddeti etkileyebilecek tüm faktörlerin birlikte ele alınarak incelenmesi önerilmektedir.

Thesis Hasibe KADIOĞLUDepartment: Nursing (Community Health Nursing)SUMMARYAim: This research has been conducted to determine the relationship between explosure to violence of nursing student and their assertiveness levels.Meterial and Method: The research was applied in a state hospital in İstanbul with the 2nd, 3rd and 4th grade students accepting the search. The research data were collected by the socio-demographic questionnaire developed by the researcher and the Passivity, Assertiveness, Aggression Scale. The study was approved by ethics committee of a university. Datas were evaluated using descriptive statistics, Mann-Whitney U test, chi-square test, t-test in independent groups and Pearson correlation analysis by using the SPSS 21.0 package program. Level of error was scaled as 0.05.Findigs: 40.3 % of the students reported that they were exposed to violence during clinical practice. The most common types of violence are psychological (21.9 %) and verbal (19.7 %) violences. Most of the students are exposed to violence by nurses(17.1 %). Female students (42.9 %) were more exposed to violence than male students (18.4 %) (p <.01). There was no statistically significant relationship between the frequency of violence and passivity, assertiveness and aggression scores of the students during the last internship period (p> .05).Results: Almost half of the students have been exposed to violence during the clinical application but there is no statistically significant relation between passivity, assertiveness and aggression with this. It is suggested that all the factors affecting violence should be studied together fort he next studies.
Keywords: Assertiveness; Atılganlık Violence; Hemşirelik; Nursing; Nursing students; Öğrenci hemşireler; Öğrenim ve öğretim (Yüksek); Study and teaching (Higher); Şiddet; Turkey; Türkiye