Yatırımlara yönelik vergisel teşvik ve yardımların TMS'ye göre muhasebeleştirilmesi - Günay, İnci (My University, 2009)
Yatırımlara Yönelik Vergisel Teşvik ve Yardımların TMS’ye Göre Muhasebeleştirilmesi Son yıllarda dünyada hızlı bir değişim yaşanmaktadır. 1990’lı yıllardan itibaren birçok ülke dışa açılma süreci tamamlanmasıyla küreselleşme ve globalleşme olgusu gündeme gelmiştir. 1980’li yıllardan itibaren dünyadaki küresel değişim dalgası çerçevesinde Türkiye’de yapısal ekonomik reformlara girişilmiş, uygulanan para, kredi ve döviz politkaları değiştirilerek ithal ikamesine sanayileşme stratejisi terkedilerek yerine ihracata dönük sanayileşme stratejisi benimsenmiştir. 1980 sonrası ihracata dayalı ekonomik büyüme modelinin uygulanmaya başlanması özel sektörün desteklenmesi gerekliliğini zorunlu kılmıştır. Belirlenen hedeflere ulaşmada temel araç olarak teşvik ve özendirme araçları kullanılmıştır. Toplumsal nitelikli kaynakların devlet eliyle öngörülen yatırım hedefleri doğrultusunda, belirlenen sektör veya kesimlere net transferi şeklinde genel tanımı ,0yapılan teşvikler, tarihte olduğu gibi günümüzde de önemini korumaktadır. Ekonomi sistemlerinde önemli bir olgu olan teşvikler, toplam yatırım hacminin arttırılması, yatırımların verimli alanlara yapılmasının sağlanması, toplam yatırımlar içinde

kaynakların çoğaltılması, geri kalmış bölgelere yatırımların özendirilerek gelişmişlik farkının minimuma indirilmesi, teknolojik gelişmelere ayak uydurmak ve dış rekabete dayanıklılığın arttırılması gibi faydaları amaçlamaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin yapısal özelliklerinden kaynaklanan sorunlar kalkınmanın finansmanı açısından devlet müdahalesini de kaçınılmaz hale getirmiştir. 20. yüzyılın başından itibaren Türkiye’de teşviklerle ilgili düzenlemeler başlamış ve günümüze kadar çeşitli değişiklikler geçirerek devam etmiştir. Bu çalışmada genel olarak teşvikler, teşvik sistemleri, teşviklerin etkinliği ve Türkiye’de teşvik uygulamaları ele alınmış günümüze kadar yürürlüğe giren teşvik yasaları eksik yönleri ile değerlendirilmeye çalışılmıştır. ABSTRACT BY INVESTMENT ACCOUNTING FOR TAX SUBSIDIES AND ASSISTANCE ACTIVITIES OF TMS In recent years, the world is experiencing rapid change. Since the 1990s many countries opened up to non-completion time of globalization and the phenomenon of globalization has come into question. Since 1980 the world in the context of the global wave of change in Turkey access to the structural economic reforms, and applied the money, credit and foreign exchange to import substitution industrialization strategy policies replaces export-oriented industrialization strategy by leaving been adopted instead. After 1980 economic growth model based on exports of the private sector begin to support the implementation of the requirement was mandatory. Identified as the main tool to reach targets, incentives and incentive tools are used. The predicted resources of qualified social investment destination, according to the Indian government, the net transfer is determined sector or sectors as defined in the general incentives, as well as on the date the remains are today Business systems an important phenomenon with incentives, the total investment volume increase, investment in productive areas to make the provision, the total investment in the equity of the reproduction, underdeveloped areas of investment by encouraging development of the difference to minimum setting, technological improvements to keep pace and non-competitive resistance to increase as the benefits are intended. Structural features of developing countries, especially the problems caused by state intervention in terms of development funding has also made inevitable. 20. Since the beginning of the century, with the related regulations in Turkey, began promoting and until today has continued to undergo various changes.
Keywords: Muhasebe; Muhasebe Denetimi; Vergisel Teşvik; Yatırım Yönetimi