Ödemeler bilançosu dengesi ve Türkiye’de bankacılık sektörünün ödemeler dengesine katkısının analizi - Alkan, Ufuk (My University, 2007)
Ödemeler bilançosu yıllardan beri ülkelerin ekonomik gücünü ve açıklarını nasıl finanse ettiklerini gösteren bir olgu olmuştur. Çalışmada ödemeler dengesini etkileyen bir çok kaleme yer verilmekle birlikte, asıl olarak bankacılık sektörünün ödemeler dengesi üzerinde yarattığı katkı incelenmeye çalışılmıştır. Bu nedenle çalışmanın temel amacı; öncelikle ödemeler bilançosunu kavramsal ve teorik olarak tam olarak algılayarak, ödemeler bilançosunun sermaye hareketleri kalemi içerisinde yer alan bankacılık sektörünün, ödemeler bilançosunda ne gibi etkiler yaratabileceğini ve ödemeler bilançosundaki açıkların kapatılmasına nasıl yardımcı olacağını incelemeye yöneliktir. Bu amaçla öncelikle, ödemeler dengesine ait kavramsal ve teorik altyapı verilmiştir. Daha sonraki bölümde Türkiye’de ödemeler dengesine ait tarihsel gelişim incelenerek, bu tarihsel sürecin ekonomik analizi yapılmıştır. Son olarak Türkiye’de bankacılık sektörünün seyri kısaca incelenmiş, daha sonra geliştirilen model ile Türkiye’de bankacılık sektörüne ait son 19 yıllık veriler kullanılarak, sektörün ödemeler dengesi üzerindeki katkısı test edilmiştir. Gerçekleştirilen test sonuçlarına göre, ödemeler dengesine bankacılık sektörünün katkısının öne sürüldüğü hipotez genel anlamda doğrulanmaktadır. Analizin gerçekleştirildiği dönemde bankacılık sektöründe gerçekleşen gelişmelerin, ödemeler bilançosu finansmanında iyileşmeler sağladığı ve Türkiye ekonomisinde olumlu sonuçlar doğurduğu söylenebilir.

BALANCE OF PAYMENTS AND ANALYSIS OF THE CONTRIBUTION OF THE BANKING SECTOR IN TURKEY TO THE BALANCE OF PAYMENTS Balance of payments has for years been a factor showing the economic power of countries and the way they finance their deficits. Although the study deals with many factors affecting the balance of payments, it attempted mainly to analyze the contribution of the banking sector to the balance of payments. Therefore, the main objective of the study is, by first perceiving fully theoretically and conceptually the balance of payments, to analyze the impact on the latter of the banking sector, which is included in the capital flows item of the balance of payments, and the way it can help meet its deficits.To this end, first, the conceptual and theoretical structure of the balance of payments is prensented. In the subsequent section, the historical development of the balance of payments in Turkey is analyzed, together with an economic analysis of this historical process. Finally, the course of the banking sector in Turkey has been analyzed briefly, and subsequently, within the framework of the model elaborated and by using last 19 years’ data on the banking sector in Turkey, the contribution of this sector on the balance of payments has been tested. According to the test results, the hypothesis arguing the impact of the sector on the balance of payments has been confirmed in general terms. We can say that, during the period studied, developments in the banking sector led to improvements in the financing of the balance of payments and generated favorable consequences on the Turkish economy.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ödemeler Dengesi