The paradigm of total qualıty - Kara, M. Volkan (My University, 1998)
Toplam kalite yönetimi : Üç kademeli devamlı gelişme dünya çapındaki üretim firmaları için başarının anahtarı olmuştur. Müşteri odaklama, proses geliştirme, ve toplam katılım üç ana unsur olarak gelişmiştir. Toplam kalite yönetiminde firmanın müşteri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirilmesi esastır. Müteri beklentilerini anlayarak tanımlamak mükemmeli kovalamanın başlangıcını oluşturur. 2. Dünya savaşından sonra A.B.D savaş ihtiyaçları dolayısı ile inanılmaz bir üretim kapasitesine kavuştu. Savaş sonrası bu byük üretim kapasitesi sivil amaçlar içn gerekli üretimlere dönüştürüldü. İş gücü, sermaye, hammade ve doğal kaynak potansiyel A.B.D 'ye dünya pazarlarında büyük bir rekabet avantajı kazandırdı. Lakin, batılı ülkelerin sosyo-ekonomik standartları yükseldikçe batılı insanın seçim kriterleri çok özelleşti, ve buda büyük üretim kapasitelerinin rekabet gücünü sarsmaya başladı.Günümüzde kalite üretim alanında en önemli göreceli avantajı oluşturmaktadır.Çok büyük miktarlarda üretmektense, rekabati kazanabilmek için müşterinin istediği kaliteyi üretmek artık ilk önceliktir. Kalite kavramı değişik açılardan irdelenmiştir.Kalitenin müşteri üzerindeki etkisi tartışılmıştır. Kalite gelişiminin firmalara kazandırdığı avantajlar göz önüne konmuştur. Kalitenin tanımlanmasından sonra , ortaya çıkan yönetim paradigması, prensip ve yaklaşımlar anlatılmıştır. Toplam kalite yönetimi ile diğer yönetim tarzları arasındaki farklar tarihi gelişim içinde sergilenmiştir. Bugün pek çok firma toplam kalite hareketinden haberdardir fakat ya bunu hiç uygulamamakta yada layıki ile uygulayamamaktadır.devamlı gelişim hareketi içindeki toplam kalite devamlı bir devinim içindedir. Tabi kaçınılmaz olarak zaman ilerledikçe tolam kaliteye yeni yaklaşımlar getirenler yada işerliğini değişik açılaradan sorgulayanlar olacaktır. Bu yaklaşımlar yöneticileri ayn ürün değişim marka sloganı gibi karışıklığa sürüklemektedir. Pek çok firmanın başardığı mükemmele yakın uygulamalar bugün kalite hareketinin geldiği noktayı göstermek açısından çok önemlidir. Pek çok firmanın gözden kaçırdığı ise yönetici grup üyelerinin kültürel değişimi sağlayabilmek için ihtiyaç duyduğu detaylı eğitimdir. Bu eğitim toplam kalite yönetiminin beynini teşkil eder. Tez son bölümde toplam kalite yönetiminin evrensel uygulanabilirliğini pek çok hazır paket alarak tartışmaktadır. Ayrıca toplam kalite yönetiminin değişik sektörlerdeki uygulamaları arasındaki verim farkı başarılı ve başarısız örnekler ışığında genellenmektedir.
Keywords: TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ