Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin yönetici hemşireleri ile ilgili ruhsal liderlik algılarının belirlenmesi - Alptekin, Serap (My University, 2018)
Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Yönetici Hemşireleri İle İlgili Ruhsal Liderlik Algılarının Belirlenmesi Amaç: Araştırma bir üniversite hastanesin de çalışan hemşirelerin yönetici hemşireleri ile ilgili ruhsal liderlik algılarını belirlemek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki araştırma İstanbul İlinde bulunan bir üniversite hastanesinde 01.06.2014- 01.06.2015 tarihleri arasında çalışan 379 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu, Ruhsal liderlik ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student t test, Oneway Anova test ve Post-Hoc karşılaştırmalarında Bonferroni test kullanıldı.Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamaları 34,16 ± 7,27 olup, %89,2’si kadın, %65,4’ü evli, %72,6’sı lisans mezunu olduğu ve % 29,6’sı 1-5 yıl meslek deneyimine sahip olduğu görüldü. Hemşirelerin Ruhsal Liderlik Ölçeği toplam puan ve anlam, ruhsal yaşam verimlilik, umut/ çaba algısı, yaşamsal memnuniyet, vizyon algısı, üyelik/ aitlik, özveri/ fedakarlık sevgisi, kurumsal bağlılık alt puan ortalamaları sırasıyla 3,91 ± 0,71; 3,78 ± 0,70; 3,43 ± 0,81; 3,26 ± 0,90; 3,16 ± 0,77; 3,13 ± 0,83; 3,10 ± 0,95; 3,06 ± 0,98 olarak bulundu. Yaş, medeni durum, eğitim durumu, çalışılan birim, çalışma şekli, meslekte çalışma süresi, yönetici ile çalışma süresi, liderlik ile ilgili eğitimlere katılma durumu ve ruhsal liderlik algısını anlamlı olarak etkilediği görüldü.Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerin yöneticilerini orta düzeyde ruhsal lider olarak algıladığı saptandı.

Determination of Spiritual Leadership Perceptions of Nurses Working at a University Hospital Towards Their Nurse ManagersStudent: Serap ALPTEKİNSupervisor: Prof. Dr. Ayşe Nefise BAHÇECİKDepartment: NursingObjective: The study was conducted to determine spiritual leadership perceptions of nurses working at a university hospital towards their nurse managers.Material and Method: This descriptive study was conducted on 379 nurses working at a university hospital in Istanbul from 01 June 2014 to 01 June 2015. A Questionnaire and the Spiritual Leadership Survey were used to collect data. While descriptive statistics, Student's t-test and One-way ANOVA were used to assess data, Bonferroni test was used for Post-hoc comparisons.Results: Mean age of the nurses was 34.16 ± 7.27 years. Of the nurses in the study, 89.2% were women, 65.4% were married, 72.6% had a graduate degree and 29.6% had an occupational experience for 1-5 years. Total mean score obtained by the nurses from the Spiritual Leadership Survey and mean sub-scores obtained from meaning/ calling, inner life, productivity, hope/ faith, satisfaction with life, vision, membership, altruistic love and organization commitment sub-dimensions were 3.91 ± 0.71; 3.78 ± 0.70; 3.43 ± 0.81; 3.26 ± 0.90; 3.16 ± 0.77; 3.13 ± 0.83; 3.10 ± 0.95; 3.06 ± 0.98, respectively. It was observed that age, marital status, level of education, unit worked, working system, term of employment in nursing, period of working with manager and participation in leadership training programs affected spiritual leadership perception significantly.Conclusion: The study concluded that the nurses had a moderate level of spiritual leader perception towards their nurse managers.
Keywords: Hastane Nurse; Hemşire; Hemşirelik çalışanları; Hospital; Leadership; Liderlik; Nurse administrators; Nurse practitioners; Ruhsal Liderlik; Spiritual Leadership; Yönetici hemşireler