Türkiye'de göçmen kaçakçılığı : Edirne il göç idaresi geri gönderme merkezi örneği - Çavuş, Tuba (My University, 2020)
İletişim olanaklarının ve küreselleşmenin hızla arttığı günümüz dünyasında, uluslararası göçler de artış göstermiştir. Savaşın, çatışmaların ve yoksulluğun hüküm sürdüğü sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan gelişmemiş ülkelerden, zengin ve refah seviyesi yüksek ülkelere göç talebi artmıştır. Ancak gidilmek istenilen devletlerin göç karşıtı politikalar izlemesi ve sıkı sınır kontrolleri, düzensiz insan hareketliliğini artırmıştır. Düzensiz göç ise büyük oranda göçmen kaçakçılarıyla iş birliği halinde gerçekleşmektedir. Artan sınır kontrolleri, profesyonelleşmiş göçmen kaçakçılığına sebebiyet vermekte ve son yıllarda göçmenler, kaçakçılığı iş edinmiş bu profesyonel kişilerle, sınırları düzensiz olarak geçmektedirler. Bu bağlamda çalışmada, Türkiye’de göçmen kaçakçılığı faaliyetinde, göçmen-kaçakçı ilişkisi ve bu ilişkinin, göçmen kaçakçılığı faaliyetine etkisi araştırılmıştır. Nitel araştırmanın tekniklerinden, görüşme tekniğinin kullanıldığı bu çalışmada; göçmenlerin sosyal ağlar vasıtasıyla iletişim kurduğu kaçakçılara güvendiği ve bu güven tesisinin, eylemin süreğen hale gelmesini sağladığı sonucuna varılmıştır. Göçmenlerin kaçakçılarla ilgili algısı; kötü / güvenilmez kaçakçı, görevini yerine getiren kaçakçı: hizmet sağlayıcı-müşteri ilişkisi ve müteşekkir olunan kaçakçı şeklinde olduğu ortaya konmuştur.

In today’s World, where communication opportunities and globalization are rapidly increasing, international migration has also rised. Increased of demand for migration from underdeveloped countries, where war, conflict and poverty prevail, to rich and prosperous countries; anti-immigration policies of the states and strict border controls caused of irregular human mobility. Irregular migration occurs, mostly in cooperation with migrant smugglers. Increased border controls lead to professionalized migrant smuggling and migrants have crossed borders ireggularly, over the last decades, by receiving assistance from smugglers. In this context, this study investigated, migrant –smuggler relationship in migrant smuggling activities in Turkey and the effect of this relationship on migrant smuggling. Qualitative research method and in depth interview technique has used in this study. It has concluded that, the migrants who communicate with smugglers by their social networks, trust them, and this trust facility enabled the migrant smuggling to become permanent. This study put forth that migrants’ perceptions of smugglers are; bad / unreliable smuggler, smuggler who fulfills his duty: service provider-customer relationship and grateful smuggler.
Keywords: Düzensiz Göç; Emigration and immigration; Göç ve göçmenlik; Göçmen Kaçakçılığı; Göçmen- Kaçakçı İlişkisi Migrant Smuggling; Irregular Migration; Middle East; Migrant- Smuggler Relationship; Orta Doğu; Turkey; Türkiye