Evre I klasik seminom tanısı ile paraaortik radyoterapi alan hastalarda geç dönem yan etkilerin değerlendirilmesi - Kabalay, Güner İpek Arslan (My University, 2012)
Bu çalışmada, profilaktik paraaortik radyoterapi uygulanmış erken evre seminom hastalarında geç yan etki ve sağkalım sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. 1999-2010 tarihleri arasında tedavi görmüş ve takipli, inguinal orşiektomi ile klasik seminom tanısı almış 20 hasta çalışmaya alındı. Medyan yaş 32 (aralık, 15-42 yaş) idi. Radyoterapi paraaortik lenfatik alana 18 MV foton enerjisi ile 1.5-1.8 Gy/ gün, 5 gün/ hafta, medyan 2520 cGy (aralık, 2520-2720 cGy) olarak uygulanmıştı. Yan etkiler, klinik muayene, ikincil malignite sorgulaması, spermiyogram analizi, renal arter doppler ultrasonografisi, gastroskopi, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, hormon ve lipid profilleri, erektil disfonksiyon testi ile değerlendirildi. İncelenen parametrelerin radyoterapi dozuyla ilişkisinde doz hacim histogramı, sağkalım analizlerinde Kaplan-Meier eğrisi kullanıldı. Medyan takip 81 ay (aralık, 25-158 ay) idi. Analiz sırasında hiçbir hastada radyoterapi alanı içinde nüks izlenmedi. Bir hastada inguinal, bir hastada supraklaviküler nüks vardı. Bu hastalar 3 kür kemoterapi (bleomisin, etoposid, sisplatin) tedavisi sonrası 124. ve 106. ay takiplerinde hastalıksızdı. Bir hastada karşı testiste metakron mixed (yolk sac+ emriyonel) tümör saptandı. Tüm hastalar için on yıllık genel sağkalım %100, relapsız sağkalım %89.4 idi. Yan etki olarak beş hastada (%25) hipertansiyon saptanmışken hiçbir hastada renal arter stenozu görülmedi. Kemoterapi sonrası grad 2 renal toksisite gelişmiş bir hasta dışında klinik olarak böbrek fonksiyon bozukluğu izlenmedi. Yedi (%35) hastada gastrointestinal yan etki (gastrit, konstipasyon) izlendi. Hiçbir hastada impotans izlenmezken beş (%25) hastada azospermi saptandı. Üç hasta tedavi sonrası çocuk sahibi olmuştu. Çalışmamız erken evre seminom hastalarında profilaktik paraaortik ışınlama güvenli ve etkili bir tedavi olduğunu göstermektedir. yan etki, proflaktik paraaortik radyoterapi, seminom

We aimed to analyze the late effects and survival outcomes in early-stage seminoma patients who underwent prophylactic paraaortic radiotherapy. Between 1999 and 2010, 20 patients who diagnosed with classic seminoma and received paraaortic radiotherapy following inguinal orchiectomy were entered into the analysis. Median age was 32 (range 15-42 age). Radiotherapy was administered with 18 MV photon energy in 1.5-1.8 Gy/ day, 5 days/ week, median 2520 cGy (range 2520-2720 cGy). Side effects, were assessed with clinic examination, spermiogram analysis, renal arter doppler ultrasonography, gastroscopy, liver and renal functional tests, hormone and lipid profiles and erectile dysfunction questionnaire. Dose volume histogram was used in order to find the correlation between these parametres and the radiotherapy dose. Kaplan-Meier curve was used for survival analysis. The median follow up was 81 months (range 25-158 months). No patient had relapse in radioterapy space while one patient had inguinal relapse and another one had supraclavicular relapse. After three course of chemotherapy, these patients were disease free at 124th and 106th months follow-up. One patient developed mixed tumor in the remaining testis. At that time this patient was undergone adjuvant treatment after orchiectomy at 101st mount follow-up. In all patients 10 year survival rate was 100% and the relapase free survival was 89.4%. There was no renal arter stenosis found while hypertension was diagnosed in five patients. There was no renal dysfunction except one patient had grade 2 renal toxicity following chemotherapy. Gastrointestinal side effect was found in seven patients. There was no impotence detected and spermiogram analysis revelaled the azospermia in four patients. After the treatment, three patients had childiren. In early stage seminoma patients, prophylactic paraaortic radiotherapy is a safe and an effective treatment. Key words: Long term side effect, paraaortic radiotherapy, semin
Keywords: Onkoloji; Radyasyon