Resimdeki ışık-gölge eğitiminin 12. sınıf öğrencilerinin görsel algılama başarılarına etkisi - Arslan, Tıfak (My University, 2018)
Bu araştırmada, resimde ışık gölge eğitiminin 12. Sınıf öğrencilerinin görsel algılama başarılarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada öncelikle ışık gölge eğitiminin önemi vurgulanmıştır. Resim sanat tarihinde ışık gölge ressamları hakkında bilgiler verilmiştir. Bu sanatçıların dönemler halindeki özellikleri öğrencilerle paylaşılmıştır. Daha sonra ışık gölge kullanımının resimdeki kazanımları değerlendirilmiştir.Öğrenciler görsel algının önemini kazandıktan sonra sanatçıların eserlerini farklı algılama ve farklı yorumlama kabiliyetini kazanmış olurlar. Araştırma bittikten sonra öğrenciler, hem açık-koyu ton resimlerdeki görsel algılama sorununu çözmüş olurlar, hem de resimdeki ışık gölge konularını daha çok önemsemiş olurlar. Görsel algı gelişimine odaklı bütün sanat eserlerinin üretiminde araştırmanın ayrı bir yeri olacağı düşünülmektedir.Araştırmanın modeli nicel araştırmaya uygun olup, öntest-sontest deneysel ve kontorol grubu metodu uygulanmıştır. Çalışmada Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi 12. sınıf öğrencilerinden 34 öğrenci örneklem olarak kullanılmıştır. Deneysel araştırma sürecinde öğrencilerle öntest uygulaması yapılmıştır. Bu araştırmada öğrencilere yönelik sunumla ışık gölgenin görsel algı üzerindeki etkisi ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Işık ve ışıkla oluşan gölgenin resme kazandırdıklarını, resimdeki atmosferin ışık gölgeyle nasıl değiştiğini sanatçı eserlerinin örnekleri ile ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Daha sonra öğrenciyle ışık gölge çalışmaları yaptırılmıştır. Uygulama bittikten sonra ışığın görsel algılamaya yönelik katkıları ve kazanımları son test aşamasında tespit edilmiştir. Araştırmanın öntest-sontest ve uygulama aşaması Deneysel ve kontrol gruplu olup toplam 34 öğrenci ile yapılmıştır.

The brief In this research, it is aimed to examine the effect of light -shadow education on visual perception achievement of 12th grade students in the picture. In the study, the importance of light -shadow education was primarily emphasized Painting; information about light -shadow painters in art history has been given. The features of these artists during the period are shared with the students. Then, in Painting, the achievements of the use of light shadow to visual perception are evaluated.Students gain the ability to perceive and interpret the works of the artists differently after gaining the importance of visual perception. After the research is finished, Students solve the problem of visual perception in both light and dark tone in the pictures, and they are more concerned with the light- shadow issues in the picture. It is thought that research will have a different place in the production of all art works focused on visual perception development. The model of the research was suitable for quantitative research and the experimental design with pre-test-post-test control group was emphasized. In this research 34 students from 12th grade Anatolian Fine Arts and Sports High School were used as a sample. In the experimental research period pre-test application was made with the students. In this research, the effect of the light shadow on the visual perception was particularly explained to the students with presentation. It is explained in detail with the examples of the works of the artist that the shadow formed by light and light has given to the painting and how the atmosphere in the painting changed with the light shadow. Later, with students were made light-shadow studies. After the application is over, the contributions and gains of the light to the visual perception have been determined in the final test phase. The pre-test and post-test application stages of the study were experimental and control groups, with 34 students were conducted with a total.
Keywords: Art education; Art work; Gölgeler, Sanatta; Görsel algı; Işık gölge; Öğrenim ve öğretim; Painting; Resim; Sanat eğitimi; Sanat eseri Light shadow; Shades and shadows in art; Study and teaching; Visual perception