AİLE İŞLEVSELLİĞİNİN MATEMATİK BAŞARISIYLA İLİŞKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu araştırma ile öğrencilerin aile işlevselliklerinin, matematik başarılarıyla olası ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelindeki araştırmada çalışma grubunu, 7. ve 8.sınıf düzeyindeki 319 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Matematik Başarı Testi" (Çanakçı, 2008) ve "Aile Değerlendirme Ölçeği" (Bulut, 1990) kullanılmıştır. Aile işlevselliği alt boyutları ile matematik başarısı arasındaki olası ilişkiyi belirlemek için istatistiksel analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, aile işlevselliğinin alt boyutlarından problem çözme, roller, duygusal tepki verme ve genel işlevler alt boyutları ile matematik başarısı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Aile Değerlendirme Ölçeğinin "Genel İşlevler" alt boyutu, ölçeğin tamamından elde edilen sonuçlar hakkında fikir vermektedir. Bu yönüyle sadece "Genel İşlevler" alt boyutuna dayanarak öğrencilerin aile işlevselliği algıları ile matematik başarıları arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu söylenebilmektedir.

Purpose of the study is to identify possible relationship between functioning of students' family and their mathematical achievement. The research is based on analytical survey methodology and the study group consisted of 319 grade 7 and 8 students. As research tools "Mathematical Achievement Test" (Çanakçı, 2008) and "Family Functioning Scale" Bulut (1990) was utilized. Statistical methods were used to identify possible relationship between several subscales of family functioning and mathematical achievement. Results indicates a significant relationship between mathematical achievement and several subscales of family functioning (problem solving, roles, affective responsiveness, general functions). As the subscale "general functions" indicative of general overview of the scale it confirms a relationship between students' mathematical achievement and functioning of their family.
THE RELATIONSHIP BETWEEN FAMILY FUNCTIONING AND MATHEMATICS SUCCESS