Dijital çağda kitap okuma kültürünün görselleşmesi ve kitap kapağı tasarımının kitap satın alma davranışına etkisi - Öksüz, Özcan (My University, 2022)
DİJİTAL ÇAĞDA KİTAP OKUMA KÜLTÜRÜNÜN GÖRSELLEŞMESİ VE KİTAP KAPAĞI TASARIMININ KİTAP SATIN ALMA DAVRANIŞINA ETKİSİ Dijitalleşme, hayatımızın kaçınılmaz bir parçası haline gelmektedir. Hayatımızın birçok alanında büyük değişimler yaratmış, mesafeleri kısaltmış ve toplumları birbirine yakınlaştırmıştır. Dijitalleşmenin etkide bulunduğu alanlardan biri de kaçınılmaz bir şekilde kitap yayıncılığı olmuştur. Papirüsten matbaa üretimi kodekse, kodeksten günümüzde dijitalleşmenin bir ürünü olan e-kitaba kadar gelen süreçte okuma kültürleri de değişime uğramıştır. Artık insanlar, uzun metinler yerine kısa notlar ve görsel yoğunluklu metinleri tercih etme eğilimi göstermektedir. Dolayısıyla okuma kültürü de bu şekilde biçimlenmektedir. Bunun yanı sıra, eski zamanlarda daha basit, sade ve hatta tek tip olan kitap kapağı tasarımları da dijitalleşmenin yarattığı teknolojik imkanlar ve kapak tasarımcılarının tasarım ufkunun genişlemesiyle birlikte bir değişime giderek eskisine oranla daha canlı, estetik, renkli ve görsel açıdan ilgi çekici hale gelmiştir. Bu çalışmada kitap kapağı tasarımının tüketicinin satın alma davranışına etkisi, dijital çağın kitap okuma kültürüne etkisi ve kitap okumayı görselleştirmesi çerçevesine oturtulmuştur. Bu amaçla literatür taraması yöntemine başvurularak bahsi geçen konu hakkında daha önceden yapılmış olan akademik çalışmalar ve makalelerden, kitap ve dergi yazılarından faydalanılmıştır. Çalışmanın devamında, kitap okurunun kitap satın alırken, kitap kapağı tasarımından ne şekilde etkilendiği III yarı yapılandırılmış anket yöntemiyle ölçümlenmiştir. Yarı yapılandırılmış anket sonucunda elde edilen veriler eleştirel söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir. Kitap okurlarının kitap kapağı tercihlerinde yayınevine, klasik tasarıma ve kapak tasarımının kitap içeriğiyle uyumuna önem verdiği görülmüştür. Dolayısıyla yayınevi ve onun kitap tasarım politikası tüketici olarak kitap okurunu etkilemektedir.

VISUALIZATION OF BOOK READING CULTURE IN THE DIGITAL AGE AND THE EFFECT OF BOOK COVER DESIGN ON BOOK PURCHASE BEHAVIOR Digitization is becoming an inevitable part of our lives. It has created great changes in many areas of our lives, shortened distances and brought societies closer together. One of the areas where digitalization has had an impact has inevitably been book publishing. Reading cultures have also changed in the process from papyrus to printing codex, from codex to e-book, which is a product of digitalization today. Now people tend to prefer short notes and visually intensive texts over long texts. Therefore, the culture of reading is shaped in this way. In addition, book cover designs, which were simpler, plain and even uniform in the past, have become more lively, aesthetic, colorful and visually interesting compared to the past, with the technological opportunities created by digitalization and the widening of the design horizon of cover designers. In this study, the effect of the book cover design on the consumer's purchasing behavior is placed within the framework of the effect of the digital age on the book reading culture and the visualization of the book reading. For this purpose, by applying the literature review method, previous academic studies and articles, books and journal articles on the subject matter were used. In the continuation of the study, how the book reader was affected by the book cover design V while buying a book was measured with the semi-structured questionnaire method. The data obtained as a result of the semi-structured questionnaire were analyzed with the method of critical discourse analysis. It has been observed that book readers give importance to the publisher, classical design and the harmony of the cover design with the content of the book in their book cover preferences. Therefore, the publishing house and its book design policy affect the book reader as a consumer.
Keywords: Management; Publishers and publishing; Yayın evleri ve yayıncılık; Yönetim