Döviz kuru ve TÜFE'nin banka hisselerinde yatırımcı kararlarına etkisinin analizi - Kalyoncu, Hasan (My University, 2021)
Ülkemizde ekonomik büyümenin son yıllarda kredi büyümesi kanalıyla sağlanması sebebiyle bankaların önemi ve ekonomideki büyüklüğü her geçen gün artmaktadır. Büyüyen bankacılık sektörünün oldukça etkin dış denetime tabi tutulması nedeniyle banka hisse senetleri tercih oranı yüksek olan güvenilir bir yatırım aracı haline gelmiş olup Borsa İstanbul piyasa değerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.Tasarruf oranının ülkemizde gelişmiş ülkelere göre düşük olması nedeniyle yabancı sermaye gereksinimi oldukça fazladır. Bankalar bu açığı sendikasyon kredileri vasıtasıyla yabancı para birimlerinden borçlanarak kapatmaktadır. Yanı sıra, ülkemizde cari açığın süreklilik göstermesi sebebiyle de döviz borçlanmaları önem arz etmektedir. İstikrarlı bir döviz kuru fiyatı sağlamak adına ülkemiz reel faiz vermek zorunda olması nedeniyle enflasyon oranı piyasa faizinin belirlenmesinde ana etkendir. Bankaların temel gelir kaynağı faizin enflasyon oranına göre belirlenmesi sebebiyle enflasyon oranı bankaların karlılığına etki eden önemli bir faktördür. Döviz kuru ve enflasyon oranının literatürde bankacılık sektörünün iş yapış şekline ve karlılığına büyük ölçüde etkisi olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmada söz konusu bağımsız değişkenlerin 2013 yılından Eylül 2020’ye kadar olan dönemde aylık veriler kullanılarak incelenmiş olup Borsa İstanbul’da payları işlem gören yedi bankanın Johansen Sınırsız Eş Bütünleşme analizine göre döviz kuru ve TÜFE ile eş bütünleşme ilişkisi bulunduğu ortaya konulmuştur.

Since the economic growth in our country has been achieved through credit growth in recent years, the importance of banks and their size in the economy are increasing day by day. Due to the fact that the growing banking sector is subject to a highly effective external audit, bank stocks have become a reliable investment instrument with a high preference rate, and they constitute a significant part of Borsa Istanbul's market value.Due to the low savings rate in our country compared to developed countries, foreign capital requirement is quite high. Banks cover this deficit by borrowing from foreign currencies through syndicated loans. In addition, foreign exchange borrowing is important due to the continuity of the current account deficit in our country. Since our country has to pay real interest rates in order to maintain a stable exchange rate price, the inflation rate is the main factor in determining the market interest rate. The inflation rate is an important factor affecting the profitability of the banks, as the main source of income for banks is determined according to the inflation rate.It is accepted in the literature that the exchange rate and inflation rate have a great effect on the way the banking sector does business and profitability. In this study, these independent variables were analyzed using monthly data from 2013 to September 2020, and it was revealed that seven banks whose shares are traded in Borsa Istanbul have a co-integration relationship with exchange rate and CPI according to the Johansen Unlimited Co-Integration analysis.
Keywords: Banka hisse senetleri; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; capital markets; Döviz kurları; döviz kuru; enflasyon; exchange rate; Foreign exchange rates; inflation; sermaye piyasaları Bank stocks