Luffa-PCB ile geleneksel PCB’lerin elektronik devre uygulamalarında çalışma karekteristiklerinin karşılaştırılması - Gündüz, Niyazi Gencer (My University, 2022)
Gelişen teknolojiyle beraber, baskı devre kartları (PCB) otomobil, bilgisayar, robotik ekipmanlar gibi elektronik cihazlarda bir veya birden fazla kullanılmaktadır. Hızla ilerleyen teknolojiyle birlikte, âtıl duruma gelen devre kartlarının, geri dönüşüm süreci hızla önem kazanmasıyla, önemli çevresel riskler artmaktadır. Bu sebeple üzerinde durulması gereken konu, geri dönüşüm yöntemiyle birlikte, geri dönüştürmeye çalıştığımız malzemeye bir ikame bulmaktır. Geleneksel baskı devre kartları epoksi ve cam elyaf gibi malzemelerden üretilmektedir. Bu malzemelerin kimyasal yapısı göz önüne alınarak, geleneksel baskı devre kartlarında takviye olarak kullanılan cam elyaf yerine, bitkisel liflerin kullanılabilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Geleneksel baskı devre kartlarının laminantları (FR2 ve FR4) epoksi reçine ve cam elyaf kullanılarak oluşturulmaktadır. Atık PCB laminantlarda en önemli problem, geri dönüşüm süreçlerinin çok uzun olmasıdır. Bu çalışmada, cam elyaf yerine luffa elyaf kullanılan çevre dostu Luffa PCB ile, geleneksel baskı devre kartları, elektriksel özellikleri uygulanan devreler üzerinde incelenmiştir. Literatürde Genc v.d. (2020) yapmış oldukları araştırmanın tüm sonuçları, yaygın olarak kullanılan FR2 ve FR4 tipi geleneksel baskı devre kartları ile üretilen Luffa-PCB ile karşılaştırıldığında, luffa laminantlarının geleneksel laminantlara alternatif olarak yeterli özelliklere sahip olduğu vurgulanmaktadır. Devre tasarımı ve uygulaması yapılan, luffa ve geleneksel PCB’nin elektriksel incelemeleri sonucu, paylaşılmıştır.
Keywords: Biyo bazlı baskılı devre kartları; Doğal elyafın elektriksel özellikleri; Engineering; Mechatronics; Mekatronik; Mühendislik