Nüfus coğrafyası açısından bir araştırma : İstanbul ilinde ikamet eden yabancı uyruklular - Kandemir, Elif (My University, 2020)
İnsanlar, birey ya da kitleler halinde yaşadıkları köyü, ili, ülkeyi ya da kıtayı geçici ya da kalıcı olarak değiştirmektedirler. Bu yer değiştirme hareketleri, bazen öğrenim görme, daha konforlu bir hayat yaşama, inançlarını ve yaşam tarzlarını daha özgürce dile getirme ve yaşama isteği gibi sebeplerle insanların kendi tercihleri doğrultusunda gerçekleşmektedir. Bazen de sel, deprem, heyelan gibi doğal afetler, bazen de savaş, tehcir gibi sebeplerle can ve mal güvenliğini kaybetme endişesiyle zorunlu olarak yaşadıkları yeri değiştirmektedirler. Ülkemiz ve özellikle İstanbul, ulaşım, coğrafi, tarihi, kültürel, ekonomik ve daha pek çok çekicilikleriyle yüzyıllardır ülkelerini terk eden insanların yaşamayı tercih ettiği mekânlardan biri olmuştur. Bununla birlikte ülkemizde yaşayan yabancıların bir kısmı Türkiye’de vatandaşlık alıp burada sürekli olarak yaşamak isterken, bir kısmı ülkelerindeki karışıklık bittiği takdirde ülkelerine dönmek istemekte, bir kısmı da Avrupa ve Amerika kıtalarına geçmek için Türkiye’yi geçiş güzergâhı olarak kullanmakta ve uygun bir zamanda gitmeyi düşünmektedir.Nüfus Coğrafyası Açısından Bir Araştırma: İstanbul İlinde İkamet Eden Yabancı Uyruklular adlı bu çalışmada 2017 ve 2020 yıllarında İstanbul ilinde ikamet izni ile yaşayan yabancılar incelenmiştir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu nüfusun illere ve ülkelere dağılışı verilmiştir. Tezin birinci bölümünde İstanbul ilinde ikamet eden yabancıların kıtalara ve ülkelere göre dağılışı açıklanmıştır. Tezin ikinci bölümünde alfabetik sıralı olarak her ilçede ikamet eden yabancıların ülkelere göre dağılışı açıklanmış, yabancıların yaş ve cinsiyet dağılımlarına özlü şekilde değinilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise, yabancıların yaşadıkları sorunlar ve yabancılardan kaynaklanan sorunlar hakkında bilgiler verilmiştir. Son yıllarda büyük boyutlara ulaşan yabancı uyruklu nüfusla ilgili ülkemizin yeni politikalar geliştirmesi gerekmektedir.

People change the village, province, country or continent in which they live as individuals or in masses, either temporarily or permanently. These movements of displacement are happened in the direction of people’s own choices sometimes like due to receive education, to live a better life, to express their beliefs and lifestyles more freely. Sometimes natural disasters just as floods, earthquakes, landslides, and sometimes due to reasons just as war, deportation people mandatory are changed the places where they live with the concern of losing their safety of life and property.Our country and especially Istanbul has been one of places chosen by people to live who have left their countries for centuries because of its transportation, geographical, historical, cultural and economic and many other attractions. However, while some of the foreigners who live in our country want to become citizen in Turkey and live here permanently, some of them want to go back to their countries if things get better, and some of them also use Turkey as transition route in order to pass to Europa and American continents and they are thinking of going at the appropriate time. In this study called, A RESEARCH İN TERMS OF POPULATİON GEOGRAPHY: FOREİGN NATİONALS RESİDİNG İN ISTANBUL PROVİNCE, the foreigners living with a residence permit in Istanbul in 2017 and 2020 were examined. This thesis consists of three parts. In prologue, the foreign nationals residing in Turkey are given the population distribution according to provinces and countries. In the first part of thesis, the distribution of foreigners residing in Istanbul province is explained by their continents and countries. In the second part of thesis, the distribution of foreigners residing in each district by country is explained in alphabetical order, and the age and gender distributions of foreigners are briefly mentioned. In the third part of thesis, information is given about the problems experienced by foreigners and the problems caused by foreigners. Our country needs to develop new policies regarding to the foreign population which has reached a large portion in recent years.
Keywords: Foreign Population; Göç; Immigration; Istanbul; İkamet İzni; İstanbul; Nüfus coğrafyası; Population geography; Residence Permit; Yabancı Uyruklu Nüfus