Pazarlama içinde fuarcılığın yeri, işletmelerin fuarcılık faaliyetlerine bakışı ile ilgili bir uygulama - Celep, Deniz Senem (My University, 2008)
Teknolojideki gelişmelerin ve iletişim sektöründeki ilerlemenin açık politikalarla desteklenmesi dünyayı bir bütün haline getirmiştir. Bu bütünleşme, ülkeler arasında sosyal ve politik etkileşimler yarattığı gibi ekonomik ilişkileri de şekillendirmiştir. Globalleşen dünyada, rekabet koşulları ağırlaşmış ve varlığını sürdürmeye çalışan işletmeler pazarlama araçlarını en verimli şekilde kullanma zorunluluğu içine girmişlerdir. Bu ağır rekabet koşulları altında, müşterilere ulaşarak ürün ve hizmetlerini en doğru biçimde tanıtmak ve pazarlama hedeflerini gerçekleştirmek, firmalar için hayati önem taşımaktadır. Bu hedefe ulaşmak için kullanılabilecek en doğru araçlardan bir tanesi fuarlardır. Firmalar fuar katılımıyla pek çok avantaj kazanırlar. Yeni müşterilere ulaşmanın ve yeni marketlere girmenin en iyi ve kolay yollarından biri olan fuarların; market araştırması, rakipler hakkında kolaylıkla bilgi toplanması, ürün tanıtımları, müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi, yeni distribütör ve bayilerle dağıtım kanalarının genişletilmesi, şirket imajının pekiştirilmesi gibi bir çok faydası vardır. Bu araştırmada fuarların önemi ve gelişimi ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla araştırmanın birinci bölümünde fuarların pazarlama kavramı içindeki yeri aktarılmaya çalışılırken, ikinci bölümde fuar katılımına dair süreç planlaması ve fuarların Türkiye’de ki gelişimi anlatılmış ve son bölümde de fuar katılımcılarının fuarlara yönelik algıları CNR BOAT SHOW ve CNR KONUK/ ISYERI 2008 fuar katılımcısı firmaların desteğiyle ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Improvements of technology and developments in communication sector, sustained by more wide policies, have created a world more interconnected than ever before. This integration is not only creating interdependence in social and political interaction but also economic relations. In today’s global world, the competition has become brutal and companies which want to survive are forced to efficiently use marketing tools. In this ferocious competition era, reaching the target markets and costumers and promoting the products, has become a vital issue for the companies. One of the best tools to reach this goal is trade fairs. The companies are able to gain variety of advantages by attending fairs. Trade shows are convenient market places to communicate new or current clients and enter to new markets. Furthermore; market research, gathering competitor information, product introduction, facilitating sales and establishing relationship with customers, agents and distributors, improving corporate image are some of another advantages of attending fairs. The aim of this research is to reach a conclusion of the importance and developments of trade fairs. For this purpose, in the first part of the research, the position of the trade fairs in modern marketing approach is defined. In the second part, preparation process of attending trade fairs and the growth of the fairs in Turkey are explained. In the last part of the research, in order to find out the fair participants perceptions of trade fairs through the CNR BOAT SHOW and CNR KONUK/ ISYERI 2008 fairs participants support.
Keywords: İşletmeler_Fuarlar; Pazarlama; Pazarlama_Fuarlar