Topkapı sarayı külliyesi ve bahçesinde bulunan süs bitkilerinin sistematik kompozisyonu - Boyacı, Musa (My University, 2001)
Bu çalışmada Topkapı Sarayı'nın kendisi gibi tarihi ve estetik değeri bulunan süs bitkileri (ağaç ve çalılar) tespit edilmiştir. Tespit edilen bitkiler numaralandırılarak listeler oluşturulmuş ve bu numaralar planlara işlenmiş şekilde verilmiştir. Topkapı Sarayı bahçesindeki süs bitkilerinin tanıtımı için, bilimsel ve sistematik literatürler taranarak bilgiler sunulmuştur. Aynı zamanda Cupressus sempervirens L. var. pyramidalis: Ehrami Servi, Pinus pinea L.: Fıstık Çamı, Aesculus hippocastanum L.:At Kestanesi, Salix babylonica L.:Salkım Söğüt, Biota orientalis L.:Doğu Mazısı, Fraxinus angustifolia Vahl.: Sivri Meyveli Dışbudak, Taxus baccata L. Fastigiata: Konik Porsuk, Abies pinsapo Boiss. : İspanyol Göknarı, Magnolia grandiflora L. : Büyük Çiçekli Manolya, Platanus x acerifolia (Ait.)Willd. :Londra Çınarı, Lagerstroemia indica L. :İspanyol Leylağı türlerinin İstanbul'a getirilmesine ilişkin kronolojik bilgiler verilmiştir. Ayrıca Topkapı Sarayı'nda süs bitkilerinin bulunduğu yerlerin genel işlevsel özellikleri ve biçimlenmesine ait bilgiler çalışmaya eklenmiştir. Böyle bir çalışmayla değil Türkiye'nin bütün dünyanın sahip olmaktan zevk duyduğu Topkapı Sarayının süs bitkileri belirlenmiş olup, tarihi kültür varlıklarının çok fazla bilinmeyen yönleri ortaya konmuştur

The research have found historıcal and esthetic decoratıon plants (trees, bushes) just like Topkapı Palace. The plants were numbered and listed. These numbers were put in plans as treated. To present the decoration of the plants in Topkapı Palace, scientific and systhematıc literatures were searched and the datas were presented. At the same time chronological information was given about the transfer of the Cupressus sempervirens L. var. Pyramidalis.: Ehrami Servi, Pinus pinea L.: Fıstık Çamı, Aesculus hippocastanum L.:At Kestanesi, Salix babylonica L.:Salkım Söğüt, Biota orientalis L.:Doğu Mazısı, Fraxinus angustifolia Vahl.: Sivri Meyveli Dışbudak, Taxus baccata L. Fastigiata: Konik Porsuk, Abies pinsapo Boiss. : İspanyol Göknarı, Magnolia grandiflora L. : Büyük Çiçekli Manolya, Platanus x acerifolia (Ait.)Willd. :Londra Çınarı, Lagerstroemia indica L. :İspanyol Leylağı species to Istanbul. Also the characteristic information and the formation of the places where decoration plants are located in Topkapı Palace were attached to the research. With thıs research the decoration plants in Topkapı Palace, which not only Turkey but also the whole world is glad to have were determined. And the unknown sides of the historıcal and the cultural objects were made more clear.
Keywords: Bitkiler; Biyoloji-bitkiler; Topkapı Sarayı Müzesi