İdiyopatik granülomatöz mastitte radyolojik bulgular - BUĞDAYCI, ONUR (TÜRKİYE KLİNİKLERİ, 2021)
İdiyopatik granülomatöz mastit memenin benign inflamatuar bir hastalığıdır. Dünyada nadir görülmesine rağmen ülkemiz bu hastalığın daha sık görüldüğü bölgelerdendir. Görüntüleme bulguları değişkenlik gösterebilir ve malignite ile karışabilir. Tanıda radyoloji yönlendirici olmakla beraber kesin tanısı için görüntüleme eşliğinde biyopsi gerekmektedir. Bu makalede İdiyopatik Granülomatöz Mastitin görüntüleme bulgularından, radyolojik olarak ayırıcı tanılarından ve tanı aİdiyopatik granülomatöz mastit memenin benign inflamatuar bir hastalığıdır. Dünyada nadir görülmesine rağmen ülkemiz bu hastalığın daha sık görüldüğü bölgelerdendir. Görüntüleme bulguları değişkenlik gösterebilir ve malignite ile karışabilir. Tanıda radyoloji yönlendirici olmakla beraber kesin tanısı için görüntüleme eşliğinde biyopsi gerekmektedir. Bu makalede İdiyopatik Granülomatöz Mastitin görüntüleme bulgularından, radyolojik olarak ayırıcı tanılarından ve tanı algoritmasından bahsedilecektir.lgoritmasından bahsedilecektir.

Idiopathic granulomatous mastitis is a rare benign inflammatory disorder of the breast. Although seen rarely in general, Turkey is one of the regions where it is more frequently encountered. Imaging findings may vary and may be confused with malignancy. Although radiology guides the diagnosis, image-guided biopsy is required for the definitive diagnosis. This review summarizes the imaging findings and radiologic differential diagnosis of idiopathic granulomatous mastitis and also provides brief diagnostic algorithm of the disease.
Keywords: Granülomatous Mastit; mamografi; ultrasonografi; meme ile ilgili; manyetik rezonans görüntüleme ABSTRACT; Granulomatous mastitis; mammography; ultrasonography; mammary; magnetic resonance imaging