Üretken tüketici oluşumunda kooperatif işletmelerin önemi ve bir model önerisi - Güllüce, Muharrem (My University, 2007)
ÜRETKEN TÜKETİCİ OLUSUMUNDA KOOPERATİF İŞLETMELERİN ÖNEMİ VE BİR MODEL ÖNERİSİ Makinelesme ile birlikte üretim araçları yeniden biçimlenmis ve toplumsal hayatta köklü degisimler meydana gelmistir. Sanayi toplumu bilgi birikimi arttıkça, tüketim maddeleri çesitliligi artmıstır. Yasanan gelismeler sayesinde bir çok yeni ürün insan hayatına girmistir. Bütün bu ürünlerin tüketiciye ulasması gerekiyordu. Üreticinin tüketiciye ulasabilmesi ancak aracılar ile mümkün olmaktaydı. Bu aracılar ise ürünün maliyetinin artmasına neden oluyordu. Sanayi toplumu içinde, temel tüketim maddelerini daha uyguna temin etmek için bir araya gelen insanlar yardımlasma ve dayanısma içerisine girerek kooperatif isletmelerin olusmasını saglamıslardır. Tüketim kooperatifleri, ürün üzerindeki maliyetin azalması için direk üreticiye ulasmıslar ve üyelerine daha uygun ürünler saglamıslardır. Kimi zaman ise bazı ürünleri üretme yoluna gitmislerdir. Bilgi toplumu ise bir çok teknolojik gelismelere sahne olmustur. Bilgisayarların birbirine baglanması sayesinde, bilgi paylasımı ve gelistirilen teknolojik ürünler sayesinde iletisim olanakları artmıstır. Teknolojik gelismelerin yanısıra lojistik ve bankacılık sektöründe yasanan gelismeler ile tüketicilere yeni kolaylıklar sunulmustur. Eger tüketiciler isterler ise, basit bir düsünce degisikligi ile üretken tüketici olabilirler. Hayatını devam ettirebilmek için, zaten yapmak zorunda oldugu harcamaların bir kısmını kendilerine geri döndürebilirler. Bu model, tüketicilerin aracı olmadan üreticilere ulasması seklinde gerçeklesmekte

IMPORTANCE OF COOPERATIVE ENTERPRISES IN FORMATION OF PRODUCTIVE CONSUMER AND PROPOSAL OF A MODEL With mechanization the means of production has formed again and there have been radical changes in social life. While there has been an increase in industrial society knowledge the variety of consumable materials has increased. With the help of developments several new products have taken place in people’s lives. Producers were able to reach consumers via middlemen. But these middlemen were causing cost increase. In industrial society, people who gathered to provide the basic consumable materials more cheaply have shown solidarity and made cooperative enterprises to be formed. Consumption cooperatives have directly reached producers so as to decrease the cost of product, and provided their members with cheaper products. Sometimes they tried to produce some products. On the other hand in information society there have been a lot of technological developments. Thanks to the connection of computers, share of knowledge and thanks to the developed technological products, communication opportunities have increased. In addition to technological developments, new facilities have been presented to the consumers with the developments in logistic and banking sector. If the consumers want, they can be productive consumers with a simple difference in thought. For surviving, they are able to bring back some of the expenses they already have to do. This model comes true as the access of consumers to producers without middleman.
Keywords: İşletmeler_Kooperatifçilik; Kooperatifçilik; Tüketiciler_Kooperatifçilik