Avrupa’da ve Türkiye’de bireysel emeklilik - Çelik, Şule (My University, 2003)
Dünyadaki en büyük problemlerden biri, giderek yaşlanan ve bakıma muhtaç olan nüfusun artması ve bu çalışamayan kesimin refah düzeyinin korunması için gerekli sistemin kurulmaya çalışılmasıdır. Yapılan çalışmalar sonucunda, bireysel emeklilik sistemi uygulandıkları ülkelerde başarı sağlamıştır. Bu çalışmada, Avrupa' da uygulamalarına örnek olarak Almanya ve Hollanda 'daki sistemin incelenmesi ve son olarak Türkiye' deki yapılanma konusunda bilgi verilmiştir. Emeklilik fonlarının, dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde ve bazı gelişmekte olan ülkelerinde, kurumsal yatırım özelliğine sahip olmaları ve piyasalara uzun vadeli fon sağlayan yatırım olmaları nedeniyle büyük önem taşıdıkları belirtilmiştir. Türkiye açısından sosyal güvenlik sistemi birtakım risklere maruzdur. Sosyal güvenlik sistemi, işleyiş itibari ile çalışandan, emekli ve ihtiyacı olana yani aktif olandan prim alıp pasife vermektir. Zamanla sistemin aktif-pasif dengesi oranı bozuldukça ve nüfus yaşlandıkça, emeklilikte rahat bir yaşam sürmeye olanak sağlayacak bir gelir düzeyi sunamamaktadır. Yapılacak vergi ve emeklilik yaşları düzenlemeleri ile özel emeklilik fonları daha cazip hale gelecek ve ülkemizde yatırım kaynağı sağlanacaktır. Ayrıca emeklilik döneminde gelirleri oldukça düşen çalışanlar için ek bir gelir olarak ülkelerinin refahını arttıracaktır. Either incresing population of people getting older as well as in need of care, or establishing a system to keep the welfare of those who are unable to work still become one of the growing problems in the world. The studies proves that private pension systems have provided an improvement on countries where it has been succesfully applied. By this study, the German and the Dutch private pension systems in appication have been examined as a case, and on the final part, it has been focused on constitution of Turkish private pension system. Due to insititutional depository attributes and long-term funding contribution as an investment for markets on most developed and some developing countries, importancy of pension funds have been emphasized. Turkish social security system is subject to certain risks. System in practice provides a fund transfer by collecting premiums from whom actively working to retired members. Homely, a premium flow from active to passive. As long as the rate of active-passive equilibrium detoriorates, and age of population increases in time, system can not offer a good revenue during retirement period of individuals. By retirement age and tax arrangements, private pension funds can be more charming and can be an efficient source of investment in Turkey. Furthermore, it will be a key to increase the welfare on nation wide whilst it provides a supplementary revenue for the individuals whom pensions considerably falls down during their retirement periods.
Keywords: Bireysel Emeklilik_Avrupa; Bireysel Emeklilik_Türkiye; Ekonomi; Emek ekonomisi; Emekli ücretleri