2-(benzoilamino)-4-(metilsülfanil)bütanohidrazit’ten hareketle olası antiviral etkili 1,3,4-tiyadiazol türevlerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması - Can, Seda Yaldız (My University, 2016)
2-(Benzoilamino)-4-(metilsülfanil)bütanohidrazit’ten hareketle olası antiviral etkili 1,3,4-tiyadiazol türevlerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması Amaç: Tatar ve ark., tarafından yayınlanan çalışmada N-{3-(metilsülfanil)-1-[5-(fenilamino)-1,3,4-tiyadiazol-2-il]propil} benzamit’in Influenza A H3N2 virüsüne karşı 31,4 μM derişimde aktif bulunması, benzer yapılı bileşiklerin sentezi ve antiviral etkilerinin araştırılması konusunda bizi cesaretlendirmiştir Gereç ve Yöntem: Tezimizde başlangıç maddesi olarak seçilen L-metiyoninden hareketle 2-(Benzoilamino)-4-(metiltiyo) bütirik asit [1] kazanılmıştır. Bileşik [1]’in metanol ve derişik sülfürik asit ile tepkimesinden 2-(Benzoilamino)-4 (metiltiyo)bütirik asit metil esteri [2] elde edilmiştir. Bileşik [2]’nin hidrazin hidrat ile muamelesinden 2-(Benzoilamino)-4-(metiltiyo)bütirik asit hidraziti [3] elde edilmiştir. Bileşik [3]’ün uygun izotiyosiyanatlarla tepkimesi sonucu 1-[2-(Benzoilamino)-4-(metiltiyo)bütiril]-4-alkil/ aril/ açil tiyosemikarbazitler [4a-n], [4a-n] bileşiklerinin sülfürik asit ile muamelesinden N-{3-(Metiltiyo)-1-[5-(alkil/ aril/ açil amino)-1,3,4-tiyadiazol-2-il]propil}-benzamit türevleri [5a-n] elde edilmiştir. Bulgular: Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ve elementel analiz yöntemi ile saflıkları tespit edilen bileşiklerimizin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve kütle spektral bulguları yardımıyla saptanmıştır. Sonuçlar: Sentezlenen bileşiklerin antiviral etkinlikleri çeşitli Influenza A ve B suşlarına karşı taranmıştır. Bunlardan 5l bileşiği, üç Influenza A suşuna ve 5f bileşiği Influenza A H3N2 suşuna karşı etkili bulunmuştur. Metiyonin, tiyosemikarbazitler, 1,3,4-tiyadiazoller, antiviral etki, influenza virüsü.

Synthesis and characterization of 1,3,4-thiadiazole derivatives from 2-(benzoylamino)-4-(methylsulfanyl)butanohydrazide with potential antiviral activity Goal: The fact that N-{3-(methylsulfanyl)-1-[5-(phenylamino)-1,3,4-thiadiazole-2-yl]propyl} benzamide was found active against Influenza A H3N2 virus in a study published by Tatar et al., encouraged us to synthesize analogous compounds and investigate their antiviral activity. Materials and Methods: 2-(Benzoylamino)-4-(methylthio) butyric acid [1] was obtained from L-methionine, used as starting material. 2-(Benzoylamino) -4- (methylthio) butyric acid methyl ester [2] was obtained from the reaction of compound [1] with metanol and concentrated sulfuric acid. 2-(Benzoylamino)-4-(methylthio)butyric acid hydrazide [3] was obtained by treatment of compound [2] with hydrazine hydrate. 1-[2-(Benzoylamino)-4- (methylthio)butyryl]-4-alkyl / aryl / acyl thiosemicarbazides [4a-n] was obtained by treatment of compound [3] with appropriate isothiocyanates. Finally, N-{3-(methylthio)-1-[5-(alkyl/ aryl/ acyl amino)-1,3,4-thiadiazole-2-yl]propyl} benzamide derivative [5a-n] was obtained by the treatment of compounds [4a-n] with sulfuric acid. Findings: While elemental analysis and HPLC data confirmed the purity of our compounds, their structures were identified by IR, 1H-NMR and 13C-NMR and mass spectral findings. Results: Antiviral activity of the synthesized compunds were screened against various strains of influenza A and B. Among these compounds, compound 5l was found to be effective against three influenza strains whereas 5f was found active against influenza A H3N2. Methionine, thiosemicarbazides, 1,3,4-thiadiazoles, antiviral activity, influenza virus.
Keywords: Farmasötik kimya