Manisa-Uşak demiryolu ulaşımının yerleşme üzerine etkileri (I) - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Türkiye’de toplam hat uzunlugu 8697 km’yi ve gelisim süreci yaklasık 150 yılı bulan demiryolu ulasımının yerlesim birimlerine etkileri süphesiz çok yönlü olmustur. Konunun mekân ve zaman bakımından çok kapsamlı olmasına karsılık, ülkemizde akademik düzeyde yapılan çalısmaların sayısı maalesef fazla degildir. Bu makalede ülkemizin ilk demiryolları arasında bulunan Manisa-Usak Demiryolu ulasımının yerlesme üzerine etkileri ele alınmıs ve böylelikle yerlesme cografyasına önemli bir katkının yapılması amaçlanmıstır. Manisa-Usak arasında 221 km uzunlugundaki demiryolu güzergâhında, mahalle, köy, kasaba ve sehir büyüklügünde toplam 50’den fazla yerlesim birimi bulunmaktadır. Demiryolu ulasımından farklı sekillerde etkilenen bu yerlesim birimlerinden 6’sı bu makale kapsamında ele alınmıstır. Bunlar batıdan doguya; Çobanisa, Urganlı, Ahmetli, Sart, Salihli ve Esme’dir. Çalısmada her bir yerlesim birimi ayrı ayrı ele alınmıs, çesitli yayınlar, haritalar ve yerinde yapılan gözlemlerden büyük ölçüde yararlanılmıs ve özellikle yerlesme, demiryolu hattı ve istasyon arasındaki iliskiler üzerinde durulmustur. Keza her bir yerlesim biriminin konumu, bugünkü idari durumu ve nüfusu gibi genel konulara kısaca temas edilmis, kurulusu ve gelisimiyle ilgili genellikle kronolojik bir sıra takip edilerek özlü bilgiler verilmistir. Böylece demiryolu öncesi, demiryolu ulasımının baslaması ve sonrası dönem olmak üzere yerlesmenin gelisimi bir bütünlük içinde islenmeye çalısılmıstır. Diger taraftan çok sayıda (6) istasyonun ele alınması ve bir makalenin kapsamını asmamak düsüncesi; her bir yerlesim birimiyle ilgili açıklamaların birkaç sayfayı asmayacak sekilde, nispeten sınırlı tutulmasını gerektirmistir.

Undoubtedly, the effects of the railways, which extend some 8697 km across Turkey and have a development process of approximately 150 years, on settlement units have been multifaceted. In spite of the fact that the matter is quite extensive in terms of time and place, unfortunately the number of studies conducted on academic level is insufficient. This paper studies the effects of Manisa-Usak Railway, which is among the first railways in Turkey, on settlement, aiming to make a contribution in this sense. There are more than 50 settlement units in a variety of sizes ranging from districts and villages to towns and cities along the railway route extending 221 km between Manisa and Usak. Only 6 of these settlement units that have been influenced by railway transportation in different ways have been studied in this paper: Cobanisa, Urganli, Ahmetli, Sart, Salihli and Esme respectively from west to east. Each settlement unit was studied individually, a variety of publications, maps and on-site observations were utilized largely, and particular focus was given to relations among settlements, railway line and stations. Likewise, brief information was provided about some general matters such as location, current administrative status and population of each settlement unit and concise information was given about the establishment and development generally in chronological order. Thus, it was strived to study the development of these settlements in unity, including the pre-railway period, the period in which the railway transportation began, and post-railway period. On the other hand, dealing with quite a large number of railway stations (6) and the concern not to go beyond the scope of a paper required it to keep the comments about each settlement unit relatively limited up to a few pages.
Effects of Manisa-Usak railway transportation on settlement
Keywords: Coğrafya