Evidence based public health - AY, NADİYE PINAR (My University, 2011)
Bir toplumda var olan sağlık sorunlarının tanımlanması, tanımlanan sorunlar arasından öncelikli olanların tespit edilmesi ve ardından bu sorunların önlenmesi ile kontrolüne yönelik etkililiği kanıtlanmış müdahale yöntemlerinin oluşturulması, uygulanması ve değerlendirilmesi Halk Sağlığının temel çalışma alanını oluşturmaktadır. Kanıta Dayalı Halk Sağlığı, tüm bu aşamaların gerçekleştirilmesi sırasında güncel bilimsel kanıtların kullanılarak, toplumsal ihtiyaç ve önceliklere yanıt verecek kararlar alınmasını sağlayan yapılandırılmış bir süreçtir. Bu yazıda, Kanıta Dayalı Halk Sağlığı yaklaşımının temel ilkelerinin, güncel örnekler kullanılarak özetlenmesi hedeflenmiştir. Anahtar sözcükler: Kanıta dayalı tıp, kanıta dayalı halk sağlığı, önleme

Identifying and prioritizing health problems in a community, organizing, implementing and evaluating evidence based interventions for the prevention and control of the defined problems are within the domain of Public Health. While implementing these stages, Evidence Based Public Health uses a structured process in addressing communities’ needs and priorities through appraising up to date scientific evidence. The aim of this article is to summarize the fundamental principles of Evidence Based Public Health by using current examples. Key words: Evidence based medicine, evidence based public health, prevention
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Dahili Tıp Bilimleri; Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji; Medicine; Health Sciences; Internal Medicine Sciences; Medical Ecology and Hydroclimatology; TIP, ARAŞTIRMA VE DENEYSEL; Klinik Tıp; Klinik Tıp (MED); MEDICINE, RESEARCH & EXPERIMENTAL; CLINICAL MEDICINE; Clinical Medicine (MED); Araştırma ve Teori; İncelemeler ve Referanslar (tıbbi); Research and Theory; Reviews and References (medical); Evidence based medicine; evidence based public health; prevention; Kanıta dayalı tıp; kanıta dayalı halk sağlığı; önleme; Evidence based medicine; evidence based public health; prevention