Kişilerarası iletişimde beden dilinin iknaya etkisi - Dizdar, Tutku Dinar (My University, 2018)
“Kişilerarası İletişimde Beden Dilinin İknaya Etkisi”İletişim, biz insanların varoluşundan beri hayatımızda olan, belki de varlığımızı devam ettiren temel unsurlardan biridir. Hiç şüphe yok ki bedensel iletişim dediğimiz sözsüz iletişim de doğduğumuz andan itibaren(hatta bazı araştırmacılara göre anne karnında dokunarak iletişim başlamaktadır) hayatımızın bir parçası olan ve kişilerle iletişim kurarken sıkça yararlandığımız iletişim kodlarıdır. Bu sözsüz iletişim kodları ile gün içerisinde bazen bilinçli olarak bazen ise refleks hareketiyle karşı tarafa pek çok mesaj göndermekteyiz. Bu mesajlar kimi zaman iletişimin tamamı olurken, kimi zaman ise sözlü iletişimi destekler nitelikte olmaktadır. Bu noktada işin içine ikna kavramı girmektedir. Bireyler, kişilerarası iletişim kurarken, gerek karşı tarafa bilgi ve mesaj aktarabilmek, gerek kendi duygu ve düşüncelerini benimsetebilmek için beden dilini ikna amaçlı kullanmaktadır. Araştırmamda, beden dilini iş hayatında en aktif kullananlardan biri olan akademisyenler ele alınmıştır. Akademisyenlerin gün içerisinde sözsüz iletişim kodlarını sıkça kullandıkları ve bu kodların taşımış olduğu anlamları bildikleri tespit edilmeye çalışılmıştır.

“The Effect of Body Language to Persuason in Interpersonal Communication” Communication has always existed since the dawn of humanity and has maybe been one of the key factors that had made us survive. Non- verbal communication, or body language as we call it, too, is communication codes that without a doubt, have been a part of our lives and we make use of since our birth (some researchers even claim that communication begins by touch in mother's womb). By these non-verbal communication codes, we send many messages, during the day, to the opposite party, sometimes consciously and other times by reflex. These messages, sometimes, constitute the whole communication and sometimes they are such as to support the verbal communication. On this point the concept of persuasion enters the stage. While individuals communicate with others, they use body language in a persuasion-oriented way to both convey information and message, and to infuse their feelings and thoughts to the other party.In my research, academicians, who are one of the most actively users of body language in business life, are discussed. Academicans making use of these non-verbal communication codes often in their daily lives and knowing the meaning they carry were tried to be confirmed.
Keywords: Beden dili; Body language; Halkla ilişkiler; Interpersonal communication; ikna body language; Kişilerarası iletişim; persuasion; Public relations