Müzik öğretmeni adaylarının çalgı çalışma alışkanlıkları ile başarı yönelimleri arasındaki ilişki - Kar, Helin (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlıkları ile başarı yönelimleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu iki değişkenin cinsiyet, öğrenim görülen sınıf, mezun olunan lise türü, günlük bireysel çalgı çalışma süresi, bireysel çalgı deneyimi ve çalgı başarısı değişkenlerine göre fark yaratıp yaratmadığını ortaya koymaktır. Araştırmada tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’deki üniversitelerin Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise 2020-2021 öğretim yılında Trakya Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalının 1. ve 4. Sınıfında öğrenim gören 104 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmaya katılan öğrencilerin kişisel bilgileriyle ilgili veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlıklarını belirlemek üzere Küçükosmanoğlu, Babacan, Babacan ve Yüksel (2016) tarafından geliştirilen “Bireysel Çalgı Çalışma Alışkanlıkları Ölçeği”, başarı yönelimlerini belirlemek üzere ise Akın (2006) tarafından geliştirilen “2X2 Başarı Yönelimleri Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde frekans ve yüzde değerleri bulunmuş, Pearson Korelasyon Analizi, Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testinden yararlanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlıkları toplam puan ortalamalarının yüksek düzeyde, başarı yönelimleri toplam puan ortalamalarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlıkları toplam puan ortalamalarının cinsiyet, mezun olunan lise türü ve öğrenim görülen sınıf değişkenine göre fark yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlıkları toplam puan ortalamalarının günlük çalgı çalışma süresi değişkenine göre çalgı çalışma süresi 1 saatten az ile 1-2 saat grupları arasında 1-2 saat çalışanlar lehine; 1 saatten az ile 3 saat ve üstü grupları arasında 3 saat ve üstü çalışanlar lehine ve 1-2 saat ile 3 saat ve üstü grupları arasında 3 saat ve üstü çalışanlar lehine anlamlı fark yarattığı saptanmıştır. Bireysel çalgı çalışma alışkanlıkları toplam puan ortalamalarının bireysel çalgı deneyimi değişkenine göre 0-1 ile 4-5 yıl grupları arasında 4-5 yıl olanların lehine; çalgı deneyimi 4-5 ile 6 yıl ve üstü grupları arasında 4-5 yıl olan öğrencilerin lehine anlamlı bir fark yarattığı bulunmuştur. Müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlıkları toplam puan ortalamalarının başarı notu değişkenine göre bireysel çalgı dersi başarı notu AA-BA(100-85) ile BB-CB(84-75) ve AA-BA(100-85) ile CC-DC(74-55) grupları arasında AA-BA(100-85) grubunun lehine anlamlı fark yarattığı saptanmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının başarı yönelimleri düzeylerine ilişkin olarak; cinsiyet değişkenine göre kadınların puan ortalamaları erkeklerin puan ortalamalarından daha yüksek bulunmuştur. Birinci sınıfta öğrenim gören müzik öğretmeni adaylarının başarı yönelimleri toplam puanlarının ortalaması dördüncü sınıfta öğrenim gören müzik öğretmeni adaylarının başarı yönelimleri toplam puanlarından anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Müzik öğretmeni adaylarının başarı yönelimleri toplam puan ortalamalarının günlük çalışma süresi değişkeni, mezun olunan lise türü değişkeni ve bireysel çalgı başarı notu değişkenine göre ise anlamlı fark yaratmadığı saptanmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının başarı yönelimleri toplam puan ortalamalarında, bireysel çalgı deneyimi 2-3 yıl ile 6 yıl ve üstü grupları arasında 2-3 yıl deneyime sahip olanlar lehine; 4-5 yıl ile 6 yıl ve üstü grupları arasında 4-5 yıl deneyime sahip olanlar lehine anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.Müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlık düzeyleri ile başarı yönelim düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.

The aim of this study is to determine the relationship between individual instrument study habits of preservice music teachers and success orientations and to put forward whether these two variables differ according to other variables such as gender, the class they are at, type of high school they have graduated, daily duration of individual instrument study, individual instrument experience and success of instrument.Relational scanning model which is one of the scanning models was used in the research. The universe is comprised of students who study at the Fine Arts - Music Education Department of the Faculty of Education of the universities. Sample group is comprised of 104 students who study at 1st and 4th grade of Trakya University, Atatürk University, Kastamonu University, Marmara University and Çanakkale Onsekiz Mart University, Fine Arts – Music Education Department in 2020-2021.In order to have personal information of participant students Personal Information Form was used and in order to determine individual instrument study habits of preservice music teachers; “Individual Instrument Study Habits Scale” which was developed by Küçükosmanoğlu, Babacan, Babacan and Yüksel (2016) was used; in order to determine success orientations, “2X2 Success Orientations Scale” which was developed by Akın (2006) was used. In the analysis of research data, frequency and percentage values were found, Pearson Correlation Analysis, Mann Whitney U and Kruskall Wallis was used.As a result of the findings obtained in the study, it was determined that the total score averages of the individual instrument practice habits of the preservice music teachers were at a high level, and their achievement orientation was found to be at a medium level. It was concluded that the individual instrument study habits of the music teacher candidates did not make a difference according to the variable of gender, the type of high school graduated from, and the grade of education. It was determined that individual instrument practice habits of preservice music teachers according to the daily instrument working time variable of the total score average instrument working time differ significantly in favor of those practising 1-2 hours between the groups of less than 1 hour practice and 1-2 hours practice, in favor of those practising more than 3 hours between the groups of less than 1 hour practice and more than 3 hours practice and in favor of those practising more than 3 hours between the groups of 1-2 hours practice and more than 3 hours practice. It was determined that total score average of individual instrument practice habits differ significantly in favor of those who have 4-5 years experience between the groups of 0-1 year and 4-5 years; and again in favor of those who have 4-5 years of experience between the groups of 4-5 years and more than 6 years according to the variable of individual instrument practice habits. Depending on the variable of success score, it was determined that total score averages of individual instrument practice habits of preservice music teachers differ significantly in favor of those who are in the group of AA-BA (100-85) between groups of AA-BA (100-85) and BB-CB (84-75) and between groups of AA-BA (100-85) and CC-DC (74-55).Regarding the success orientation levels of preservice music teachers; the average scores of women were found to be higher than the average scores of men according to the gender variable. The average of the success orientation total scores of preservice music teachers studying in the first grade was found to be significantly higher than the success orientation total scores of preservice music teachers studying in the fourth grade. It has been determined that the success orientation of preservice music teachers does not make a significant difference according to the daily working hours variable, the high school type variable and the individual instrument success grade variable. It was found that there is a significant difference in the success orientation of preservice music teachers in favor of those with 2-3 years of experience between 2-3 years and 6 years and above groups; and in favor of those with 4-5 years of experience between 4-5 years and 6 years and above groups. It was concluded that there is a positive, significant and meaningful relationship between the individual instrument practising habits and their achievement orientation levels of preservice music teachers.
Keywords: Başarı Yönelimleri; Bireysel Çalgı Çalışma Alışkanlıkları; Çalgı Eğitimi; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Individual Instrument Practice Habits; Instrument Training; Music; Music Education; Müzik; Müzik Eğitimi; Müzik Öğretmeni Adayları; Öğrenim ve öğretim; Preservice Music Teachers; Study and teaching; Success Orientations