BOZULABİLİR ÜRÜNLER İÇİN BİRLEŞİK ÜRETİM VE DAĞITIM_x000D_ PLANLAMA - BİLGİN, ELİF (My University, 2020)
Bir ürünün geçtiği aşamalar, ilk tedarikçisinden başlayarak fabrikadaki üretim hattında işlenmesi,dağıtımcılar ve perakendeciler yolunu izleyerek müşteriye ulaşması olarak sıralanabilir. Bu zincirinplanlanmasında yazında ve uygulamada genel kanı olarak üretim ile dağıtım ayrı planlama aşamaları olarakkabul edilmiş, buna bağlı olarak kurulan modeller de üretimi ve dağıtımı ayrı modeller altında ele almıştır.Oysa dağıtım ve üretim birbirlerini zincirleme olarak etkileyen kararlar olduğundan birleşik bir üretimdağıtım planlaması çok daha sağlıklı ve verimli sonuçlar verecektir. Özellikle de planlaması yapılan ürünzamanla kalitesi ve değeri azalan, yani bozulabilir bir ürün ise; ürünün ne zaman, ne kadar üretildiği ile nezaman, nasıl dağıtılacağı birbirini zincirleme olarak etkileyecektir. Bu çalışmada, bir fabrikada, birden fazlabozulabilir ürünün üretimi ve birden fazla dağıtım merkezine birden fazla araç ile dağıtımını birleşik ele alanbir karma tamsayılı doğrusal programlama modeli önerilmiştir. Modelin amacı, toplam üretim, dağıtım ve stokmaliyetlerini (sabit ve değişken üretim, fabrikadaki ve dağıtım merkezlerindeki stok ile araçların sabit dağıtımmaliyetleri toplamını) en az yapmaktır.

The stages a product completes can, generally, be sorted as, beginning from the first supplier, its process_x000D_ on the production line in a plant and the path it reaches to customers through distributors and retailers. The_x000D_ studies and practices, so far, have accepted distribution and production as separate planning stages, hence_x000D_ the models have discussed production and distribution under separate models. Whereas distribution and_x000D_ production decisions affect each other successively a combined production-distribution planning would yield_x000D_ more reliable and productive results. Especially if the planned product loses its quality and value in time, in_x000D_ other words if it is a perishable product, the decisions for when and how much to produce and when and_x000D_ how to distribute will affect each other. This study suggests a mixed integer linear programming model which_x000D_ handles production and distribution of multiple perishable products, in a plant, to multiple distribution centers_x000D_ by multiple vehicles. The aim of the model is to minimize total production, distribution, and inventory costs_x000D_ (total costs of fixed production, variable production, inventory in the plant, inventory in the distribution center_x000D_ and fixed transportation costs of using the vehicle)
INTEGRATED PRODUCTION AND DISTRIBUTION PLANNING FOR PERISHABLE PRODUCTS