Fahreddin Razî‟nin düşüncesinde Eflatuncu ideler - Şenel, Kübra (My University, 2015)
FAHREDDİN RAZİ’NİN DÜŞÜNCESİNDE EFLATUNCU İDELER Bu çalışma Fahreddin Râzî’nin Eflâtuncu ideler teorisine yaklaşımının ontolojik ve epistemolojik boyutlarını analiz etmektedir. Birinci bölümde, İslâm felsefesinin ileri gelen iki filozofu Fârâbî ve İbn Sînâ’nın ideler hakkındaki görüşleri Aristoteles’in görüşleriyle karşılaştırmalı olarak sunuldu. İkinci bölümde Eflâtuncu idelerin Râzî’nin epistemolojisindeki yerini belirlemek üzere zihnî varlığa ve optiğe yaklaşımı İbn Heysem’in optiği temelinde ortaya kondu. Son bölümde ise ideler teorisinin tümeller ile ilgisi nedeniyle Aristoteles, İbn Sînâ ve Râzî’nin tümeller konusundaki görüşleri değerlendirildi ve Râzî’nin ideler teorisi hakkındaki yaklaşımı ortaya konmaya çalışıldı. Eflâtuncu ideler, Fahreddin Râzî, İbn Heysem, zihnî varlık, optik teorisi.

THEORY OF IDEAS IN FAHREDDİN RAZİ’S THOUGHT This study analyzes Fahreddin Râzî’s approach about theory of ideas in terms of its ontological and epistemological dimensions. In the first chapter, Fârâbî and İbn Sînâ’s views about theory of ideas are examined and compared with the Aristotle’s views. In the second chapter, in order to understand the role of theory of ideas in Râzî’s epistemology, his approach about mental existence and optics on the basis of Ibn Heysem’s optics is clarified. In the last chapter, because of universals are concerned with theory of ideas, Aristotle, İbn Sînâ and Râzî’s views about universals are elaborated and Râzî’s approach about theory of ideas is tried to be exposed. Key words: Platonic Ideas, Fahreddin Râzî, Ibn Heysem, mental existence, theory of optics.
Keywords: İslam felsefesi