Louıs Jacobs’a göre kutsal kitap ve dünyevileşme - Ambaroğlu, Ayşe (My University, 2017)
Yahudiler XX. yy. da dini, felsefi ve sosyolojik olarak, Kutsal Kitap kaynaklıtartışmalar içindeydi. Kutsal Kitap'ın yorumlanmasında insan unsuru ve vahyinorjinalliği tartışmaları, Reformist ve Progressive Yahudi düşünürler kadar, OrtodoksYahudi düşünürleri tarafından da ilgi gördü. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında,Yahudilik'in demografik ve entelektüel olarak ekseni Avrupa'dan hızla AmerikaBirleşik Devletleri'ne yöneldi. Louis Jacobs, Doğu Avrupa kökenli, İngiliz Rabbi ve dinbilginidir. Louis Jacobs'a göre, Kutsal Kitap hem vahiy hem de çevresel unsurlardanoluşmaktadır. O, İngiliz Ortodoks Yahudiliği içinde marjinal görülmesine rağmen,Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Muhafazakâr kuruluşlarla güçlü bağlar kurdu.Ortodoks Yahudiler'den eleştiri alan Louis Jacobs'ın fikirleri tarihsel bir tartışmayaneden olmuştur. Louis Jacobs, kişisel davranmakla suçlanmış, yeni bir dini akımkurmadığı için zayıf görülmüş hem Reformistlere hem de Ortodokslara mesafelidurduğu için eleştirilmiştir. Louis Jacobs'ın, din ve dine karşı unsurları eşit görmesi,modernleşme sonrası, yeni dini hareketlerin sosyolojik dinamiklerinden biri olanbireysel dindarlık ile de özdeştir.

In the twentieth century the Jews; on religious, philosophical and sociologicalplanes were involved in the Bible discussions. The originality of these discussionsdepended upon the Bible's human element of interpretation and the revelations of theReform and Progressive Jewish thinkers, in addition to the Orthodox Jewish thinkers.After the First and Second World Wars, Judaism's demographic and intellectual axismoved quickly from Europe to the United States. Louis Jacobs, of Eastern Europeanorigin, is a British Lord and theologian. Although Louis Jacobs was regarded asmarginal in British Orthodox Judaism, he has established strong ties with theConservative Jewish organizations in the United States. Orthodox Jews’ criticism ofLouis Jacobs's ideas has led to a historical debate. Louis Jacobs, who was accused ofpersonal acts, which have seen weak to establish a new religious movement, both tostop the reformist been criticized for being distant to the Orthodox. Louis Jacobs's, withequal elements of religion against religion and, after modernization, is identical with theindividual piety is one of the sociological dynamics of new religious movements.
Keywords: Conservative Judaism; Din; Din felsefesi; Dini yönler; Dünyevileşme Louis Jacobs; Felsefe; Holy Bible; Kutsal Kitap; Louis Jacobs; MuhafazakârYahudilik; New Jewish Teology; Secularization; Yahudilik; YeniYahudi Teolojisi