Anonim Şirketlerde Denetçi Seçimine İlişkin Genel Kurul Kararının İptali, Hükümsüzlüğü, Görevden Alınma Davası ve Yeni Denetçinin Seçimi - KARAMAN COŞGUN, ÖZLEM (My University, 2023)
TTK’da denetçi organ olmaktan çıkarılmış, anonim şirketlerin bağımsız denetçiler tarafından denetlenmesi hükme bağlanmıştır. Denetime ilişkin hükümler tümüyle yenidir ve TTK’nın yürürlüğe konulması ile düzenlenmiştir. Denetim bakımından anonim şirketler iki gruba ayrılmıştır. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen şirketler TTK’da yer alan denetime ilişkin düzenlemelere tabidirler (TTK m. 397/4). Diğer anonim şirketlerin denetimine ilişkin hususlar ise Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecektir. TTK’da denetçilerin tarafsızlığını ve bağımsızlığını temin etmeye yönelik birçok hüküm bulunmaktadır. Yine şirketin denetimsiz kalmasını engellemeye yönelik de tedbirler alınmıştır. Denetçi olabilecek kişilerin belirlenmesinden, görevden alınmalarına, yeni denetçinin atanmasına kadar tüm hükümlerde bu hususlar gözlemlenmektedir. Bu çalışmada öncelikle, bağımsız denetçi olamayacağı belirtilen kişilere ilişkin TTK m. 400’deki sayımın sınırlı sayıda olup olmadığı ele alınacaktır. TTK m. 399/4-5’te düzenlenen denetçinin görevden alınması davası ile denetçinin seçilmesine ilişkin genel kurul kararının iptali davası arasındaki fark ortaya konulacaktır. Akabinde mahkemece denetçi atanabileceği düzenlenen ihtimaller üzerinde durulacaktır. Bu ihtimallerde genel kurulun toplanarak yeni denetçiyi seçmesi durumunda, genel kurulun iradesine üstünlük tanınması gerektiği açıklanacaktır.

In the Turkish Commercial Code, the auditor has been abolished as a body and instead it has been decreed that joint stock companies would be audited by independent auditors. The provisions on auditing are entirely new and has been regulated after Turkish Commercial Code has entered into force. In terms of auditing, joint stock companies are divided into two groups. Companies designated by the President of the Republic of Turkey are subject to the regulations regarding the audit specified in the Turkish Commercial Code (Art. 397/4 of the TCC). Issues regarding the auditing of the other joint stock companies shall be governed by a regulation to be issued by the President. There are many provisions in the Turkish Commercial Code to ensure the impartiality and independence of auditors. Also measures have been taken to prevent the company from being unaudited. From determination of the persons who can be auditors, to their dismissal and to the appointment of a new auditor, these issues are observed in all provisions. In this study, firstly, it will be discussed whether the enumeration in TCC art. 400 is limited in number or not. The difference between the lawsuit for dismission of the auditor regulated in 399/4-5 of the Turkish Commercial Code and the action for the annulment of the general board resolution regarding the election of the auditor will be explained. Afterwards, the possibilities of appointment of auditors by the court will be discussed. In such cases, it will be explained that general board’s will should have the priority if the general board is convened and the new auditor is appointed.
Annulment, Invalidity of General Board Resolution Regarding to the Election of Auditor in Joint-Stock Companies, Dismission Case and Election of New Auditor
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Hukuk; Ticaret Hukuku; Social Sciences and Humanities; Law; Commercial Law; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; HUKUK; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; LAW; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Denetçi; Bağımsız Denetçi; Genel Kurul; Görevden Alma ve Yeni Denetçi Atama Davası; Tarafsızlık; İptal Davası; Auditor; Independent Auditor; General Board; İmpartiality; Action for Dismission and Appointment of New Auditor; Action for Annulment.