Türk Ceza Kanununda ve Askeri Ceza Kanununda tekerrür - Erdoğan, Yavuz (My University, 2000)
TÜRK CEZA KANUNUNDA VE ASKERİ CEZA KANUNUNDA TEKERRÜR Tekerrürün sebepleri kişisel(cehalet,sefalet,ırsiyet,yaş,cinsiyet), cismani (kişinin zayıf bünyeli olması,gıdasızlık), sosyal (başkasını taklit etmek) sebepler olduğu gibi iklimle de (sıcak iklim insanları daha çok suç işler) ilgilidir. Doktrinde ki genel görüş TCK nın gerçek tekerrür sistemini kabul ettiğinin söyler. AsCK ise kısmi infazı yeterli gördüğünden ne tam anlamıyla gerçek ne de mefruz tekerrürü benimsememiştir. TCK da esas olan genel tekerrür iken özel tekerrürde yer verilmiş ancak AsCK nda yalnızca özel tekerrür düzenlenmiştir. TCK milli tekerrürün yanı sıra milletlerarası tekerrürüde kabul etmişken AsCK önceki mahkumiyetin bir türk Askeri mahkemesince verilmesini açıkça arayarak milletlerarası tekerrürü reddetmiştir. Her iki kanunda mecburi tekerrür sistemini benimsemiştir. Her iki kanunda da genel hükümler içerisinde yer alır. TCK nun da madde 81-88 (dahil) düzenlenmişken AsCK nunda tek bir maddede 42 nci maddede düzenlenmiştir. Her iki kanunda sureli tekerrür sistemi benimsenmiştir. Fakat TCK 5 ve 10 yıllık iki süre belirlemişken AsCK sadece 5 yıllık sureyi esas almıştır. REPETITİON İN TURKİSH PUNİSHMENT LAWAND REPETİTİON İN MİLİTARY PUNİSHMENT LAW The reasons of the repetition are:Personal(ignorance, misery, age),corporeal(a person who has a weak structure and undernourished), social(to imitate someone). İn addition to them climate effect people( people who live in hot climate commit much crim). İn Turkish Pushment Law general idea defend real repitation. But Military Punishment Law thnks enough partial execution. So it doesnt adapt real repetition and imaginary repetition. Turkish Punishment Law applies private repetition but Military Punishment Law doesn't apply. Turkish Punishment Law accepts international repetition but Military Punishment Law refuses. Both of Laws accept forced repetition. İn the both of laws repetition takes part in general part. Repetition takes part in number 81-88 in Turkish Punishment Law but in Military Punishment Law it takes part in only number 42. Both of laws adapt periodical repetition. Turkish Punishment Law accepts 5 and 10 years periods but Military Punishment Law accepts only 5 years periods.
Keywords: Askeri ceza hukuku; Ceza hukuku; Ceza hukuku_Türkiye; Dava sonuçları; Duruşmalar; Hukuk