Geleneksel olmayan para politikaları ve makroekonomik istikrar ilişkisi: Türkiye örneği - Kurum, Mustafa Eser (My University, 2019)
Küresel kriz döneminde merkez bankaları geleneksel politikaların istikrarı sağlama konusunda yetersiz kalması nedeniyle geleneksel olmayan para politikalarına yönelmeye başlamıştır. Uygulamaları ülkeden ülkeye değişen geleneksel olmayan para politikaları merkez bankaları tarafından özellikle Küresel Kriz sonrası dönemde sıklıkla kullanılmıştır. Geleneksel olmayan para politikalarının ekonomi üzerindeki etkisini araştıran çalışmaların da makroekonomik istikrar yerine çoğunlukla finansal istikrar üzerine yoğunlaştığı görülmektedir. Bu çalışmada 2011:09–2018:12 arası dönemdeki veriler kullanılarak Türkiye’de uygulanan geleneksel olmayan para politikalarının makroekonomik istikrar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Engle-Granger Eşbütünleşme ve Toda-Yamamoto Nedensellik analizleri kullanılarak yapılan bu çalışmanın sonucunda geleneksel olmayan para politikalarının makroekonomik istikrar üzerinde önemli etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.

In the period of the global crisis, central banks have started to focus on unconventional monetary policies due to insufficient traditional policies. Unconventional monetary policy practices implemented by central banks vary from country to country. Studies investigating the impact of unconventional monetary policies on the economy have focused on financial stability rather than macroeconomic stability. In this study, 2011: 09–2018: 12 period using data from being implemented in Turkey in the effects of unconventional monetary policy on macroeconomic stability was examined. As a result of this study, which was conducted by using Engle-Granger Cointegration and Toda-Yamamoto Causality analyzes, it was concluded that unconventional monetary policies had important effects on macroeconomic stability.
Keywords: Engle-Granger Cointegration Analysis; Engle-Granger Eşbütünleşme Analizi; Geleneksel Olmayan Para Politikaları; Macroeconomic Stability; Makroekonomik İstikrar; Toda-Yamamoto Causality Analysis; Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi Unconventional Monetary Policies