Klasik ve modern tefsirler ışığında Yâsîn, Mülk ve Nebe sûrelerinde belâgat ilmi - Bölge, Merve (My University, 2022)
Tezimizde klasik dönem eserlerini temsilen Zemahşerî’nin el-Keşşâf adlı eseri ile Beyzâvî’nin Envâru’t-Tenzîl adlı eseri ile modern dönem eserlerini temsilen Zuhaylî’nin et-Tefsîru’l-Münîr ve Sâbûnî’nin Safvetü’t-Tefâsîr adlı eserleri üzerinden belâgat ilminin tefsirlere nasıl yansıdığını ve bu ilmi ele alma metot, yöntem ve üslup açısından farklılıkları ele alınacaktır. Böylece tefsir eserleri üzerinde belâgat ilminin ne derece değişiklikler geçirdiği ve gelişmeler kaydettiği pratikte tespit edilecektir. Tarafımızca yapılan araştırmalar sonucunda tefsir ilminin her dönemde belâgatla iç içe bir ilim olduğu fark edilince bu alanda eksikliğini gördüğümüz bir konu seçmek istedik. Kur’ân-ı Kerîm’in baştan sona tefsirini yapan bu eserlerin bütüncül olarak incelenmesi kapsamlı bir iş olduğundan halk arasında sürekli okunan ve farklı bir değer atfedilen Yâsîn, Mülk ve Nebe Sûrelerinin klasik döneme ait iki tefsir eseri ve modern döneme ait iki tefsir eseri ışığında incelemesi yapılacaktır. Bu incelemede belâgat ilminin üç ana konusu olan meânî, beyân ve bedî ilimlerinin her biri üç ayrı bölümde ele alınacak ve o bölümlerde sadece incelediğimiz sûrelerde tespit edilen belâgat konuları hakkında kısa bir malumat verildikten sonra konuyla ilgili ayetler verilecek ardından tefsirlerde o ayet ile igili zikredilen yorumlara yer verilecektir. Sonuç kısmında ise belâgat ilmi açısından ayrıntılı olarak incelenen iki farklı döneme ait tefsir eserlerinin belâgat ilmi ile ilgili malumatı mukayese edilerek hedefe ulaşılacaktır.

In our thesis, Zemahşerî's work al-Keşşâf, Beyzâvî's Envâru't-Tenzîl, representing the works of the classical period, and Zuhaylî's et-Tefsîru'l-Münîr and Sâbûnî's Safvetü't-Tefâsîr, representing the works of the modern period It will be discussed how the science of rhetoric is reflected in the works of tafsir and the differences in terms of the method, method and style of dealing with this science. Thus, it will be determined in practice how much the science of rhetoric has undergone and progressed on the works of tafsir. As a result of the researches carried out by us, when we realized how much rhetoric is intertwined with the science of tafsir in every period, we wanted to choose a subject that we saw lacking in this field. Since the holistic analysis of these works, which make the interpretation of the Qur'an from beginning to end, is a comprehensive work, in the light of two tafsir works belonging to the classical period and two tafsir works belonging to the modern period of Yâsîn, Mülk and Nebe Surahs, which are constantly read and attributed a different value among the people examination will be made. In this study, the three main subjects of the science of rhetoric, al-ma‘ânî, al-bayân and al-bedî sciences, will be discussed in three separate sections In this study, the three main subjects of the science of rhetoric, meaning, expression and body sciences, will be discussed in three separate sections, and after a brief information is given about the subjects identified in the chapters that we have examined, the relevant verses will be given, and then the comments about that verse will be included in the commentaries. . In the conclusion part, the aim will be achieved by comparing the information about the science of rhetoric of the tafsir works belonging to two different periods, which are examined in detail in terms of rhetoric.
Keywords: belâgat; Classical; Hermeneutics; Islam; İslam; klasik; Kur’ân-ı Kerîm; modern; Quran; Rhetoric; Surah; sûre; Tafsir; tefsir; Tefsir bilimi