Avrupa muhaceretindeki Türkistan Basını : Milli Türkistan Dergisi (1942-1975) - Uzunel, Nurgül (My University, 2012)
Millî Türkistan dergisi, Millî Türkistan Birlik Komitesi’nin yayın organı olarak 15 Haziran 1942’de yayın hayatına başlamıştır. Bu dönem itibariyle dergi, üç ayrı dönemde çıkmış, sonra yıllar süren uzun aralar vermiş ve sayıları birbirini takip etmiştir. Derginin çıkış dönemleri, 1942-45, 1949-54, 1962-75 yılları arasındadır. Avrupa muhaceretinde bulunan Türkistanlıların Sovyetlerin Türkistan üzerindeki şekillendirmelerine karşı basın-yayın yoluyla Sovyetlere karşı millî istiklal mücadelesi vermesi bakımından oldukça önemlidir. Ayrıca, muhacerette bulunan Türkistanlıların çıkardığı en uzun soluklu dergidir. 1942-1975 yılları arasında Türkistan’da neler yaşandığını, Sovyet Rusya’nın Türkistan’a nasıl bir şekil vermek istediğini ve Türkistanlıların Rusya’nın bu siyasetine bakışlarını bu dergi sayesinde öğrenebilme imkânına sahibiz. Bu kadar önemli olmasına rağmen, daha önce bu dergi incelenmemiştir. Araştırmada, dergiyi baştan sona okumak ve analitik özetlerini yapmak suretiyle öncelikle tüm görüntü ortaya çıkarılmış, arkasından dergi yazarları ve derginin içeriği analiz edilmiştir.

Millî Türkistan was an organ of Millî Türkistan Birlik Komitesi, a politican and cultural organization po Türkistani emigrees in Europa. The journal began its publication in the 15th of June, 1942, in Berlin (later, in Genevre, then in Duesseldorf). It was published in intervels, first in 1942-45, then in 1949-54, and finally in 1962-75. The journal is very important in terms of understanding the shaping of Soviet policy during these periods. It gives us an understanding from both outside and inside information. This was an emigre journal of Turkistanian intellectuals. It was also the longest living journal of Turkestani immigrants living in Europe. This research, first analyzed all the articles of the journal, then researched the biographies of the writers of the journal. Finally, this research analyzed the contents of the journal throughtly.
Keywords: Basın; Genel Türk Tarihi