Kalite maliyetleri ile kalitesizlik maliyetlerinin karşılaştırılması - Tekneci, Önal Ümmühan (My University, 2010)
Uygunsuzlukların işletme içerisinde tespit edilerek düzeltilmesi, her zaman için bu kusurların işletme dışında özellikle müşteri tarafından tespit edilerek düzeltilmesinden daha kolay ve daha ucuzdur. Bu görüşten yola çıkarak, araştırmanın amacı; kalite maliyet unsurları arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve bu bilgi ile işletme yöneticilerinin optimum kalite ve kalitesizlik maliyetlerini belirlemelerinde yol gösterici olarak sanayi üniversite işbirliğine katkıda bulunmaktır. Bu araştırma, bağlantı elemanları sektöründen üç kuruluşun üç yıllık kalite ve kalitesizlik maliyetlerininin önce kendi içersinde sonrada birbirleri arasında kıyaslanması şeklinde yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre işletmelerin üçüde farklı hipotezleri doğrulamalarına rağmen kalite maliyet sistemini kullanarak üç yıl içerisinde kara geçmişlerdir.

It is always easier and cheaper to determine and fix non-conformances within a company rather than have especially a customer outside of the company to determine and fix these shortcomings. With this idea as a starting point; the aim of this study is to determine the relationship between the factors of quality and cost and with this information to act as a guide to company leaders when they are determining optimum costs of quality and non-quality and also to contribute to the collaboration between university and industry. This study was conducted with three firms from the sector of fasteners by comparing the costs of quality and non-quality over a period of three years, first internally within each of the three firms and then by comparing between the three firms. According to the results of the study, despite the fact that they were affirming different hypothesis, all three of the firms were able to make a profit in the period of three years by using the system of cost of quality.
Keywords: Kalite Yönetimi