Sapanca Gölü’ndeki kadife balığı (tinca tinca Linnaeus, 1758)’nın metazoan parazitleri - Akbeniz, Esra (My University, 2006)
SAPANCAGÖLÜ'NDEKİKADİFEBALIĞI(Tincatinca LINNAEUS, 1758) 'NIN METAZOAN PARAZİTLERİ Kasım 2003-Mayıs 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada Sapanca Gölü’ndeki kadife balığı (Tinca tinca L.1758) nınmetazoan parazitleri araştırıldı. Toplam 57 adet T.tinca incelendi. Araştırma sonucunda Tinca tinca da Dactylogyrus macracanthus Wegener, 1909Monogenoidea,Asymphylodoratincae(Modeer,1970),Diplostomum sp.Trematoda,Caryophyllaeuslaticeps(Pallas,1781),Bothriocephalus acheilognathi (Yamaguti, 1934) Cestoidea, Ergasilus sieboldi Nordmann, 1832 Crustacea, Mollusk glochidiası Bivalvia türleri bulundu. Parazitler, konakçıda bulundukları yer, balıktaki enfeksiyon yüzdesi ve yoğunluğu açısından incelenmiştir. Ortalama, minimum ve maksimum enfeksiyon yoğunlukları hesaplanmıştır.

METAZOAN PARASITES OF TENCH (Tinca tinca LINNAEUS, 1758) IN THE LAKE SAPANCA In this study metazoan parasites of tench (Tinca tinca Linnaeus, 1758) in the Lake Sapanca were examined in November 2003-May 2006. Total of 57 tench were investigated. The identified parasites in Tinca tinca are: Dactylogyrus macracanthus Wegener,1909Monogenoidea,Asymphylodoratincae(Modeer,1970), Diplostomumsp.Trematoda,Caryophyllaeuslaticeps (Pallas,1781), Bothriocephalus acheilognathi (Yamaguti, 1934) Cestoidea, Ergasilus sieboldi Nordmann, 1832 Crustacea, glochidia of mollusca Bivalvia. The parasites were investigated with the place in the host, prevalance and intensity of infections in the fish. On the other hand avarage, minimum and maximum intensity of the infection were estimated.
Keywords: Balık İncelemeleri; Deniz Balıkları_Türkiye; Parazitler, Metazoan; Sapanca Gölü