Matlab yazılımı kullanılarak katı oksit yakıt hücresi performansının incelenmesi - ÖZVEREN, UĞUR (My University, 2019)
Yakıt hücreleri, sahip oldukları yüksek elektrik verimi, düşük emisyon ve yakıt oksidasyon sıcaklığı sayesinde son yıllarda araştırmacılar tarafından sürekli artan bir ilgi görmektedir. Katı oksit yakıt hücreleri, yüksek sıcaklıklarda ve farklı yakıt bileşimleri ile çalışabilmeleri nedeniyle büyük kapasitelerde kullanılabilmektedir. Katı oksit yakıt hücresinin performansını tahmin etmek ve iyileştirmek için gelişmiş bir modelleme yazılımına ihtiyaç duyulmaktadır. MATLAB/Simulink sahip olduğu gelişmiş blok diyagramlardan dolayı modelleme uygulamalarında yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Aspen Plus ile tasarlanan aşağı akışlı gazlaştırıcı modelinden alınan yakıt MATLAB/Simulink’te katı oksit yakıt hücresi modeline beslenmiştir. Yakıt hücresinin sıcaklığına bağlı olarak çıkış gerilimi ve verimi incelenmiştir.
Keywords: Mühendislik ve Teknoloji; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Engineering, Computing & Technology (ENG); MATLAB; Simulink; Aspen Plus; Katı Oksit Yakıt Hücresi; Yenilenebilir Enerji; Modelleme