Tıbbi laboratuvar hizmeti verem kurumların web sitelerinin içeriklerinin incelenmesi - Duman, Hilal Zehra (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırmada tıbbi laboratuvar hizmeti veren kurumların web sitelerinin özelliklerini ve içeriklerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gerçekleştirilen kesitsel tanımlayıcı araştırmada 21 ilde özel müstakil tıbbi laboratuvar hizmeti veren 111 kurumun web siteleri incelenmiştir. Web sitesi olan kurumların siteleri ziyaret edilerek Llinas ve ark. (Ek 1)tarafından geliştirilen Sağlık Merkezi E-Bilgi Kalite Skalasındaki sorular titizlikle yanıtlanmıştır. Bulgular: Veriler 20.0’nin deneme sürümü ile analiz edilmiştir. Sağlık hizmeti veren kurumların web sitelerinin puan değerleri hesaplanmıştır. Web sitesi alt puan değerleri frekans ve yüzde olarak tablolar haline getirilmiştir. İl olarak en yüksek oran İstanbul ilinde görülmektedir. Sonuçlar: Kurumların web sitelerini değerlendirdiğimizde iletişim bilgileri, sayfa düzeni, erişilebilirlik ve teknik özellikler açısından oldukça iyi oldukları saptanmıştır. Ancak engelli kişiler için web sitelerine erişime dair bir bilgiye rastlanmamıştır. Kabul edilen yabancı dillerden web sitesine erişim düşük düzeyde olup %25,2 oranındadır. Sitelerin güncellenmesi, sanal gezinti, e–bülten ve yanı sıra kalite belgeleri ve standartları hakkında bilgi yetersiz görülmektedir. Hasta memnuniyeti ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmamaktadır. Sonuç olarak incelediğimiz web siteleri site potansiyel ziyaretçilerle bağ kurmaktan uzak, yalnızca kurum hakkında bazı tanıtıcı ve iletişim bilgilerini aktaran elektronik broşürler görünümüne sahiptir.

Aim: In this research, it was aimed to evaluate the features and contents of the web sites of institutions providing medical laboratory services. Methods: In this cross-sectional descriptive study, web sites of 111 institutions providing private medical laboratory services in 21 provinces were examined.Web sites of the institutions visited by Llinas et al. (Appendix 1) Health Center E-Information Quality Scale questions were meticulously answered. Results: The data were analyzed with a trial version of 20.0. The score values of the web sites of healthcare institutions were calculated. Web site sub-score values are tabulated as frequency and percentage. The highest rate is observed in Istanbul. Conclusions: When we evaluate the websites of the institutions, it is determined that they are quite good in terms of contact information, page layout, accessibility and technical features. However, no information has been found on accessing websites for people with disabilities. Access to the website from accepted foreign languages is low and 25.2%. Updating sites, virtual navigation, e – bulletins, as well as information about quality certificates and standards are considered insufficient. There is no information about patient satisfaction. As a result, the websites we review have the appearance of electronic brochures that are far from linking with potential visitors to the site, only to provide some introductory and contact information about the organization.
Examination of the web site content of institutions providing medical laboratory services
Keywords: Communication; Diagnosis, Laboratory; Health; Health services; İletişim; Medical laboratory; Sağlık; Sağlık hizmetleri; Tanı, Laboratuvar; Technological innovations; technology; teknoloji; Teknolojik yenilikler; Tıbbi laboratuvar; Web site; Web sitesi; Website