Aşamalı yardımla öğretim yöntemiyle sunulan tablet bilgisayar uygulamasının otizm spektrum bozukluğu gösteren öğrencilerin talep etme davranışları üzerindeki etkililiği - Porsuk, Deniz (My University, 2018)
Bu çalışmada aşamalı yardımla öğretim yöntemi kullanılarak sunulan bir tablet bilgisayaruygulamasının otizm spektrum bozukluğu (OSB) gösteren çocukların çok basamaklıtalep etme davranışları üzerindeki etkililiği incelenmiştir. Bu amaçla, OSB gösteren veişlevsel olarak konuşamayan öğrenciler için pekiştireçlerini talep etmelerini sağlayan“Hangisini İstiyorsun?” adlı bir tablet bilgisayar uygulaması geliştirilmiştir veuygulamanın etkililiği değerlendirilmiştir.Araştırmaya İstanbul ilindeki bir özel eğitim uygulama okulunda birinci ve ikincikademelere devam eden ve OSB tanısına sahip, üç öğrenci katılmıştır. Araştırma yedihafta boyunca, katılımcıların okula geldiği günlerde, belirlenen başarı ölçütükarşılanıncaya kadar yürütülmüştür. Sonrasında öğrencilerin bu beceriyi sınıf ortamındane düzeyde gerçekleştirebildikleri değerlendirilmiştir. Çalışmada tek denekli araştırmamodellerinden AB deseni kullanılmıştır. Sosyal geçerlik bulguları, katılımcı öğrencilerinanneleri ve öğretmenleri ile yapılan değerlendirmeler ile toplanmıştır.Elde edilen veriler, grafiklerle analiz edilmiştir. Sonuçlara göre katılımcılar aşamalıyardımla öğretim yöntemiyle öğrendikleri tablet bilgisayar uygulamasını kullanarakistedikleri pekiştireçleri talep edebilmektedirler. Buna ek olarak, üç katılımcıdan ikisinin,davranışı farklı ortam ve etkinliklere genelleyebildiği görülmüştür. Sosyal geçerlikverileri, ebeveynlerin ve öğretmenlerin, tablet bilgisayar uygulaması hakkında olumlugörüşleri olduğunu göstermektedir.

In this study, the effectiveness of a tablet computer application which was instructed withgraduated guidance on multi step requesting behavior of children with autism spectrumdisorders (OSD) investigated. For this purpose, a tablet application called Which one doyou want? was developed for students with ASD and can not speak functionally and itseffectiveness was evaluated.Three students who are attending to first and second phase of a special education schoolin the city of Istanbul participated in the study. Research lasted for seven weeks on thedays which participants came to school until the defined criteria obtained. Later student’suse of skill on class environment was evaluated. AB design was used in the study. Socialvalidity results were obtained by the interviews with the mothers and teachers of theparticipant students.Data obtained analyzed with graphics. According to the results participants could requestthe reinforcements they want by using the tablet computer application. In addition to this,it is observed that two of the three participants could generalize the behavior to differentenvironments and activities. Social validity results showed that parents and teachers hadpositive opinions on tablet computer application.
Keywords: Aşamalı Yardımla Öğretim Make Choice; Autism; Children with mental disabilities; Education; Eğitim; Errorless Teaching; Graduated Guidance; Otizm SpektrumBozukluğu; Öğrenim ve öğretim; Özel eğitim; Special education; Study and teaching; Tablet Bilgisayar Uygulaması; Tablet Computer Application; Talep Etme; Turkey; Türkiye; Yanlışsız Öğretim; Zihinsel engelli çocuklar