Yerel yönetimlerde rekreasyon hizmetleri ve model belirleme (Fethiye örneği) - Ağılönü, Ali (My University, 2007)
YEREL YÖNETİMLERDE REKREASYON HİZMETLERİ VE MODEL BELİRLEME (FETHİYE ÖRNEĞİ) Bu araştırma, Yerel yönetimlerde Rekreasyon hizmetlerinin hazırlanışı ve yönlendirilmesi sürecinde, Muğla ili Fethiye ilçesinde bulunan rekreasyonel ve insan kaynaklarının, müşteri beklentisine ve hizmet kalitesine yönelik bir rekreasyonel model belirlenmesi ve uygulanması amacıyla yapılmıştır. Günümüz de insanlar gelirlerinin belli bir bölümünü sportif rekreasyon etkinlikleri için harcamaktadırlar. Bunun altında sağlık bilinci yatmaktadır. Devlet ve yerel yönetimler de bu etkinliklere destek olarak teşvik etmelidir. Yerel yönetim kuruluşları içinde en önemlisi ve halka en yakın kuruluşlar olarak bilinen belediyelerdir. Bunun nedeni ise belediyelerin çoğu görevlerinin halkın günlük yaşantısı ile yakından ilişkili olmasından kaynaklanmaktadır. Rekreasyonel aktivite birimlerinin başarısı, toplumun istek, ilgi ve beklentilerini bilen, rekreasyonla ilgili felsefe, konsept ve amaçlara hakim yetişmiş personele sahip olmaktan geçmektedir. Amaç, yerel yönetimlerin rekreatif aktiviteler konusunda uzman bir kuruluş konumuna gelmesini sağlamak ve belli bir model oluşturmaktır. Amaçlanan hedefe ulaşmak için; rekreatif faaliyetleri saptamak, uygulamalı eğitim, Amatör veya profesyonel uygulayıcılarla danışmanlık hizmeti vermek, festival, sergi, fuar, v.b. organizasyonlara katkı sağlamak, uygulamacılar ve uzmanları bir platformda buluşturarak konsept oluşturmaktır. Her türlü doğa ve su sporları, iklim ve tabiat koşullarına aldırış edilmeksizin farklılıklar en iyi şekilde kullanılmalı, zengin doğa potansiyeli kullanılarak Rekreasyonel aktiviteler konusunda ürün çeşitliliği yaratılmalıdır. Yasalara göre Yerel Yönetimler, halka sportif alanlar ve imkânlar hazırlamakla yükümlüdürler. Oluşturulacak Rekreasyonel aktivite birimlerinin başına rekreasyon eğitimi almış kişilerin getirilmesi uygun olacaktır. Genel bütçe içerisinden rekreasyonel faaliyetler için belli bir pay ayırmalılar ve çok amaçlı tesisler oluşturulabilir. Yerel Yönetim, Rekreasyonel Aktivite, Spor, Fethiye, Model

A MODEL OF RECREATION SERVICES IN LOCAL GOVERNMENT (FETHIYE SAMPLE) The purpose of this study is to define an applicable model for organizing human resources, customer expectations, and service quality in recreational activities for local governments as a sample of Muğla and Fethiye. Sportive recreation is one of the areas that people spend their money on. Health consciousness is the main reason underneath. Government should support such kind of activities. Municipality is the main part of local government. This is the reason that municipalities are the main services provider for public. The local government should provide healthy, reliable, satisfactory, safe recreational activities. The success of recreation units depends on the skilled stuff who know the wishes, interest and hopes of the society and who have been educated to hold the philosophy, concept and aims of recreation. The purpose is to enable the local governments to be professional institutions about recreational activities and is to establish a certain model. To reach the defined aim; it is to state recreational activities, applied education, to serve tutorial help to the amateur and professional practitioners, to contribute to the organizations like festival, exhibition, exposition, etc., to establish a concept by making practitioners and experts come together. Any kind of difference in nature and water should be used without taking climate and nature conditions into consideration; with the rich natural resources, product diversity in recreational activities should be enabled. According to current law, local governments are responsible for preparing places and facilities for public to do sports. A certain budget for recreational activities should be deducted from the general budget and multi functional recreational facilities should be established. Key words: Local Government, Recreational Activity, Sport, Fethiye, Model
Keywords: Yerel Yönetimler_Türkiye