Şehir ekonomisinin sürdürülebilirliğini sağlamada kooperatifçiliğin önemi - Küpeli, İsmail Tarık (My University, 2022)
Şehirler tarihsel süreç boyunca pek çok paydaşı bünyesinde barındırmış yapılardır. Bu paydaşlar kimi zaman şehirleri geliştirirken kimi zaman da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır. Şehrin yapısına uygun, onu geliştirmeye yönelik paydaşlardan biri de kooperatifler olarak değerlendirilebilir. Şehir ekonomisi ve kooperatifçilik, her ne kadar ayrı olarak değerlendirilse de sürdürülebilirlik noktasında birbirini destekleyen iki kavram olarak düşünülmektedir. Kooperatifler yapısal özellikleri gereği şehirlerin ekonomisinde rol alan önemli aktörlerden biri olarak görülmektedir. İstanbul metropolitan alanının ekonomik sürdürülebilirliğini sağlanması ve diğer şehirlere örnek olması amacıyla kooperatiflere yönelik öneriler getirilmesi tezin konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı ise İstanbul iline kooperatifçiliği entegre ederek şehrin ekonomisi başta olmak üzere siyasi, idari ve toplumsal kalkınmasına yardımcı olmaktır. Bu tez; şehir ekonomisinin sürdürülebilirliğini kooperatifçilik bağlamında ele alması, sahadan elde edilen verileri, teorik bilgi ve uygulama örneklerini sentezleyerek öneriler oluşturması açısından önemlidir. Dolayısıyla literatüre sağlayacağı katkının yadsınamayacak düzeyde olacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda tezin sadece derleme bir nitelikte olmaması, uygulamaya yönelik detaylara ve önerilere yer verilmiş olması da tezi daha değerli kılmaktadır. Bu sebeple şehir ekonomisi alanındaki politika yapıcılar ve uygulayıcılar ek olarak alanda çalışan ya da çalışmayı düşünen akademisyen, araştırmacı ve öğrenciler için yol haritası niteliğinde bir çalışma olması beklenmektedir. İstanbul ili ile sınırlanan bu çalışmada literatür taraması, yarı yapılandırılmış mülakat, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların teknik rapor ve analizlerinden yararlanılmıştır. Son olarak çalışma kapsamında yapılan öneriler SWOT Analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda önerinin hem şehir hem de dolaylı olarak da olsa bölge ekonomisinin gelişmesine ve kalkınmasına bunun yanında toplumsal, idari ve siyasi alanlarda da çalışmaların oluşmasına faydalı olabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.

Cities are structures that have hosted many stakeholders throughout history. These stakeholders have both developed cities and put them in danger of extinction. Cooperatives can be considered as one of the stakeholders that are suitable for the structure of the urban and aiming to develop it. Although the urban economy and cooperatives are considered separately, they are considered as two concepts that support each other in terms of sustainability. Structural features of cooperatives are seen as one of the significant actors playing a role in the urban economy. The subject of the thesis is to make suggestions for cooperatives to ensure the economic sustainability of the Istanbul metropolitan area and to set an example for other cities. The aim of the study is to improve the urban's economic, political, administrative, and social development by integrating cooperatives in Istanbul. This thesis is important in terms of considering the sustainability of the urban economy in the context of cooperatives and forming suggestions by synthesizing the data obtained from the field, theoretical knowledge, and application examples. Therefore, it is thought that its contribution to the literature will be at an undeniable level. Also, the fact that the thesis is not only a compilation but also includes details and suggestions for application makes the thesis more valuable. Therefore, it is expected to be a roadmap study for policy makers and practitioners in the field of urban economy, as well as academicians, researchers and students who work or plan to work in the field. In this study, which is limited to the province of Istanbul, literature review, interviews, technical reports and analyses of national and international institutions and organizations were used. Finally, the suggestions were evaluated with the SWOT Analysis technique. As a result of the research, it has been concluded that the proposal may be beneficial for the development and development of the economy of the urban and, albeit indirectly, the region, as well as the formation of studies in social, administrative, and political fields.
Keywords: cooperative; Cooperative societies; Economy; Ekonomi; Kent ekonomisi; kooperatif; Kooperatifler; şehir; şehir ekonomisi; urban; Urban economics; urban economy